Telefon “zaboravio” da probudi ljude: Vodite računa ako koristite alarm na Ajfonu

02.05.2024. | 14:27

Nekoliko vlasnika Ajfona javno se požalilo na to da je telefon “zaboravio” da ih probudi, što je podstaklo i Еpl da istraži problem s aplikacijom alarma.

Aplikacija sata s ugrađenim budilnikom dobija malo pažnje, a brojni korisnici na nju se oslanjaju da bi se na vrijeme ujutru probudili, da ne bi zakasnili na posao ili da im popodnevni odmor ne bi predugo trajao.

Kao takva, uzima se zdravo za gotovo, kao jedan dio telefona koji uvijek funkcioniše i na koji se možete osloniti – sve dok softverska greška to ne poremeti. Upravo to se ovih dana navodno dogodilo u iOS-u, pa određeni vlasnici Ajfona prijavljuju da ih alarm jednostavno – ne budi.

Tihi alarm umjesto zvuka

Problem je otkriven tokom korišćenja, dakle Еpl za njega nije znao prije nego što su korisnici počeli da se žale. Prema njihovim tvrdnjama, budilnik se aktivirao u vrijeme kada je to bilo određeno, ali umjesto da se oglasi izabranim zvukom, ona je ostala tiha. Mnogi su zbog toga prespavali zacrtano vrijeme buđenja, pa su se – očekivano – požalili na društvenim mrežama, od TikToka na dalje.

Nedugo zatim iz Еpla su potvrdili da su svjesni problema, ali još uvijek ne otkrivaju šta ga prouzrokuje ili šta može da se uradi kako bi alarm bio aktiviran u zacrtano vrijeme.

Takođe, nije poznato da li “zaboravni” budilnik pogađa samo određene modele Ajfona i neke verzije iOS-a, ili se pak javlja kada se poklope neki čudni uslovi. Na primjer, neki sumnjaju da je alarm utišan u situaciji kad se Ajfon nalazi pored kreveta, tako da njegov Fejs Aj-di senzor može da detektuje lice vlasnika – pa smatra da je on već probuđen i jednostavno utišava alarm.

U nedostatku više informacija, savjet svim vlasnicima Ajfon koji ih koriste umesto budilnika glasi: obezbijedite sebi rezervu dok Еpl ne riješi navedeni problem, piše B92.

Oznake: Ajfon, Alarm, Buđenje