U vodi se može kuvati: Otkrivena nepoznata planeta ključajućih okeana

17.03.2024. | 17:15

Uzavreli svijet okeana od drugih egzoplaneta najviše razlikuje hemijski sastav njegove atmosfere koja je izuzetno bogata vodonikom, dok voda dostiže temperaturu i do 100 stepeni Celzijusa

Jedna planeta, tačnije egzoplaneta, udaljena samo 70 svjetlosnih godina od Zemlje, privukla je, u posljednje vrijeme, dosta pažnje naučnika. Grupa astronoma otkrila ju je koristeći podatke dobijene sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Nakon što su ih proučili, naučnici kažu da bi planeta mogla da bude uzavreli okeanski svijet dovoljno vreo da u njegovim vodama može da se kuva. A zbog njenog gasovitog sastava opisali su je kao “manji Neptun”, iako nije sasvim jasno da li zaista izgleda kao Neptun (na slici iznad).

Otkriće nove planete, koju su istraživači označili kao TOI-270 d, detaljno je opisano u radu objavljenom u časopisu Astronomy & Astrophysics. Ona je jedna od tri egzoplanete u sistemu TOI-270, koje kruže oko crvene patuljaste zvijezde.

Novootkriveni svet ključajućih okeana od drugih egzoplaneta najviše razlikuje hemijski sastav njegove atmosfere. Astronomi navode da on izgleda kao da pokazuje ono što se naziva “Hiceanski svijet” (“hycean” – kovanica od engl. riječi “hydrogen” i “ocean”, odnosno vodonik i okean), što znači da ova egzoplaneta ima veliki okean i atmosferu izuzetno bogatu vodonikom.

Naučnici, na osnovu detaljne analize ostalih podataka dobijnih od teleskopa Džejms Veb, takođe vjeruju da su okeani ove egzoplanete dovoljno topli da njihova voda ključa, odnosno da dostiže temperaturu i do 100 stepeni Celzijusa (212 Farenhajta).

Nisu svi, međutim, složni oko stanja ovog “ključajučeg” okeanskog sveta. Pojedini astronomi vjeruju da podaci koje je teleskop prikupio pokazuju veoma različit sastav planete, prenosi BGR. Odnosno, umjesto da je vrela i puna okeana, neki smatraju da planeta ima stenovitu površinu, i da je prekriva izuzetno gusta atmosfera vodonika i izuzetno vruće pare.

Bez obzira na to ko u koju pretpostavku vjeruje, obe interpretacije pružaju naučnicima veoma interesantnu planetu za dalja proučavanja. Možda bi bilo potrebno poslati sonda egzoplanetu da je istraži, ali astronomi još uvijek nisu u stanju to da urade.