Iz trećeg pokušaja: Uspješno lansirana najveća raketa u istoriji

14.03.2024. | 16:07

Spacex je danas iz trećeg pokušaja uspješno lansirao Starship, najmoćniju raketu na svijetu, ključnu za NASA-ine planove čiji je cilj prevoz i slijetanje astronauta na Mjesec i udaljenije destinacije kasnije u ovoj deceniji, kao i za ispunjenje nada Ilona Maska o mogućem naseljavanju Marsa.

Dva prethodna pokušaja završila su spektakularnim eksplozijama, ali je kompanija te neuspjehe iskoristila da usavrši sistem.

Lansiranje se desilo oko 13 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je Savezna uprava za avijaciju (FAA) juče za to dala zeleno svjetlo.

Kada se spoje dvije faze Starshipa, raketa je visoka 121 metar i visinom nadmašuje Kip slobode. Njegov buster pri lansiranju proizvodi 74.3 meganjutna potiska, što je gotovo dvostruko više od druge najjače rakete na svijetu, NASA-ina Space Launch Systema (SLS), mada je potonji sada u potpunosti operativan, prenosi Index.hr.

Starshipov treći test lansiranja u potpuno složenoj konfiguraciji biće najambiciozniji dosad. Osim što bi trebao otići više i dalje, među ciljevima su otvaranje i zatvaranje Starshipovih vrata za koristan teret da bi se testirala njegova sposobnost isporuke satelita i drugog tereta u svemir.