Korisno jeste, a legalno!? Prednosti i mane dojava o radarima preko Vibera

03.10.2023. | 07:59

Više hiljada vozača su članovi Viber grupa u kojima se razmjenjuju informacije o dešavanjima na putu.

Razmjenjuju se i informacije o tome gdje su radarske kontrole. Da li je to po zakonu i da li su zbog toga vozači disciplinovaniji?

Moderne tehnologije omogućile su vozačima da, ne samo preko obavještenja koja emituju pojedine radio-stanice, već i preko aplikacija saznaju raspored nadzornih kamera, radara i saobraćajnih patrola.

“Aplikaciju koja na teritoriji Srbije pokazuje gdje se trenutno nalaze policijske patrole preuzelo je preko pola miliona korisnika. S obzirom na to da je godišnja pretplata 3.000 dinara, vrlo lako dolazimo do toga da ta aplikacija za jednu godinu zaradi više od 12 miliona evra. U pojedinim aplikacijama moguće je unijeti informacije o onome što se trenutno dešava, na primjer gdje je gužva, rupa na putu ili na kom sporednom putu se nalazi policijski auto”, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj.

Viber grupe, koje broje i po više hiljada članova, neprestano razmjenjuju poruke o kontroli saobraćaja. Vozači sa kojima je razgovarala ekipa RTS-a znaju za te aplikacije.

Ako vozači smanjuju brzinu zato što znaju da su policija, radar ili kamere u blizini, te aplikacije mogu biti korisne. Međutim, problem je to što i oni koji ne poštuju propise na taj način saznaju kako da izbjegnu kontrolu.

“Problem je što neko ko popije više nego što bi trebalo, kada donose odluku da li će ipak da sjedne za volan ili će možda da uzme taksi ili neki drugi servis, prosto vidi na aplikaciji gdje se nalaze policijske patrole i onda donese odluku da nekim putem gdje policijskih patrola nema dođe od tačke A do tačke B. Dakle, problem je što takve aplikacije ohrabruju pijane, ohrabruju drogirane vozače da sjednu za volan, a postoji problem iz aspekta opšteg kriminaliteta, a to je što je onda onima koji se bave krađom motornih vozila, koji se bave prenosom narkotika i ostalih zabranjenih materija, što koriste takođe to za izvršenje krivičnih djela”, istakao je Okanović.

Pojedine evropske zemlje zabranile su korišćenje ovih aplikacija, ali to u Srbiji nije nezakonito. I policija ima praksu da objavi na kojim putevima će se kontrolisati saobraćaj.

“Tu se ne objavljuje tačna lokacija i tačno vrijeme. S druge strane, postoje policijske patrole koje se ne bave snimanjem, već isključivo alkotestiranjem ili drogatestiranjem, i oni nisu obavezni da objave gdje će i u koje vrijeme vršiti alkotestiranje”, naveo je Okanović.

I Saobraćajna policija se slaže da ove grupe i aplikacije mogu biti korisne.