Cilj – suzbiti rastući problem prevare u zemlji: Gugl provodi nove mjere zaštite

27.02.2024. | 16:11

Android korisnici u Singapuru neće moći da preuzimaju aplikacije koje su ocjenjene kao nesigurne, dok Gugl planira da implementira mjere zaštite od prevare u saradnji sa lokalnom vladom.

Ova inicijativa ima za cilj da se suzbije rastući problem prevare u zemlji, koja je prva koja testira ovu funkciju.

Dostupna unutar Gugl Plej Protekta nova bezbjednosna funkcija će blokirati instalaciju aplikacija koje su preuzete sa spoljnih izvora i koje se smatraju potencijalno rizičnim.

Takve aplikacije obično se preuzimaju sa onlajn izvora, poput aplikacija za razmjenu poruka ili menadžera fajlova.

Ova bezbjednosna mjera će zaštititi korisnike mobilnih uređaja od prevara omogućenih zlonamjernim softverom, saopštio je Gugl Singapur, dodajući da je sarađivao sa Agencijom za kibernetičku bezbjednost Singapura na razvoju ove funkcije kao dijela napora vlade u borbi protiv prevara.

– Kibernetički kriminalci često koriste taktike društvenog inženjeringa kako bi prevarili korisnike mobilnih uređaja da onemoguće bezbjednosne zaštite i ignorišu proaktivna upozorenja za potencijalne zlonamjerne softvere, prevare i fišing pod lažnim izgovorima – izjavio je Gugl. Ovo može rezultirati time da korisnici preuzmu aplikacije sa spoljnih izvora i otkriju povjerljive lične podatke ili prenesu sredstva prevarantima.

Pozivajući se na istraživanje koje je sproveo ovog mjeseca, Gugl je izjavio da je jedan od dva onlajn korisnika u Singapuru postao žrtva onlajn prevara, iako su izrazili uvjerenje da mogu prepoznati i izbjeći prevare.

Navodeći da je Gugl Plej Protekt ovo skeniranje u realnom vremenu identifikovalo više od 515.000 potencijalno rizičnih aplikacija od svog lansiranja u oktobru prošle godine, izdavši više od 3,1 miliona upozorenja ili blokiranja takvih aplikacija.

Sa dodatnom bezbjednosnom funkcijom, Android korisnici u Singapuru će automatski biti blokirani od instaliranja aplikacija sa spoljnih izvora koje koriste osjetljive dozvole u vrijeme izvršavanja, koje Gugl tvrdi da su često iskorišćene za finansijske prevare.

Bezbjednosna funkcija će u realnom vremenu pregledati dozvole aplikacije, posebno obraćajući pažnju na četiri dozvole u vrijeme izvršavanja koje uključuju čitanje i primanje SMS poruka, kao i pristupne servise i servise za slušanje obavještenja. Korisnicima će biti rečeno zašto su blokirani od instaliranja aplikacije, prema riječima Gugla.

– Osjetljive dozvole često se zloupotrebljavaju od strane prevaranata kako bi presreli jednokratne lozinke putem SMS poruka ili obavještenja, kao i za špijuniranje sadržaja na ekranu – izjavio je tehnološki gigant. Pokazujući na svoju analizu ključnih porodičnih malvera koji su iskoristili ove osjetljive dozvole u vrijeme izvršavanja, Gugl je izjavio da je više od 95% instalacija bilo sa onlajn spoljnih izvora.

Bezbjednosna funkcija će postepeno biti implementirana korisnicima Androida u Singapuru tokom narednih nekoliko nedjelja.

Еugene Liderman, direktor strategije bezbjednosti Androida u Gugl, izjavio je da će njegov tim pratiti rezultate pilot projekta kako bi procijenio njen uticaj i fino podešavao bezbjednosni alat po potrebi.

Singapur je u protekloj godini sproveo različite mjere protiv prevare u nastojanju da suzbije rastuće slučajeve prevare, koji su u decembru vidjeli 103 žrtve koje su izgubile više od 121.583 dolara.

Zemlja je zabilježila porast prevare i kriminala na internetu od 25,2% u 2022. godini, pri čemu prevare čine veći dio. Fišing, e-trgovina i investicione prevare su bile među pet najčešćih taktika koje su korišćene protiv žrtava, čineći 82,5% od deset najčešćih tipova prevare.

Kao dio sprovedenih bezbjednosnih mjera, banke u Singapuru sada pružaju “prekidač” koji omogućava potrošačima da suspenduju svoje naloge u slučaju sumnje na povredu, a SMS poruke koje šalju organizacije koje nisu registrovane kod lokalnog registra ID obilježene su kao “Vjerovatno prevara”.

Oznake: Gugl, Mjere, Prevara, Zaštita