Vratili se traktori: Poljoprivrednici ponovo na ulicama Pariza

23.02.2024. | 13:16

Nezadovoljni poljoprivrednici vratili su se danas na ulice Pariza na traktorima u sklopu novih protesta i sa zahtjevom da dobiju veću državnu podršku i jednostavnije regulative.

Više desetina traktora ušlo je danas u naselje na zapadu Pariza sa zastavama sindikata “Ruralna koordinacija”, koji je i organizator protesta.

Demonstranti su se potom zaustavili na mostu iznad rijeke Sene i u blizini Ajfelovog tornja, prenosi agencija AP.

Najnoviji protest održava se tri sedmice nakon što su poljoprivrednici uklonili blokade oko Pariza i u drugim dijelovima Francuske nakon što je Vlada ponudila više od 400 miliona evra pomoći.

Konvoj traktora privremeno je usporio saobraćaj na auto-putu istočno od Pariza i na kružnom toku u centru francuske prijestonice.

Protesti francuskih poljoprivrednika dio su šireg pokreta u Evropi protiv poljoprivredne politike, birokratije i uslova poslovanja EU. Poljoprivrednici se žale na ekološku politiku bloka, poput Ekološkog sporazuma EU, koji poziva na ograničenje upotrebe hemikalija i smanjenja štetnih gasova i tvrde da im se time ograničava poslovanje, a njihove proizvode čini skupljim u odnosu na uvoz iz zemalja izvan EU.