Američki institut za proučavanje rata navodi: Rusi napreduju, jer su promijenili taktiku

23.02.2024. | 12:58

Američki institut za proučavanje rata /Institute for the Study of War/ navodi da ruska vojska napreduje ka Kupjansku i Krasnom Limanu i ističe da su Rusi značajno promijenili “pristup operativnom nivou cijele situacije”.

Institut otvara pitanje da li će ruske trupe krenuti na Harkov.

Analitičari procjenjuju da se ruska ofanzivna operacija na tom dijelu fronta radikalno razlikuje od svih operacija Oružanih snaga Rusije od početka sukoba.

Ruske snage sprovode multidimenzionalnu ofanzivnu operaciju kako bi postigli operativno značajan cilj. To im je ambicija prvi put za više od godinu i po kampanje u Ukrajini – navodi američki institut.

I ruski izvori javljau da su jedinice iz sastava ruske 11. vazdušno-desantne brigade i 150. motorizovane divizije Južnog vojnog okruga, uz moćnu podršku artiljerije, avijacije i jurišnih dronova, probile odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine i ušle u Ivanovskoje /Krasnoj/.

Ovo naselje je važno ukrajinsko utvrđenje između Bahmuta i još važnijeg Časovog Jara.

Prethodno su Rusi zauzeli desetak neprijateljskih uporišta oko Ivanovskog, primoravši ukrajinske vojnike da pobjegnu u samo naselje.

Istovremeno, neki ukrajinski portali prenose izjavu načelnika štaba 12. brigade specijalnih snaga Nacionalne garde Ukrajine “Azov” majora Bogdana Kroteviča da će se ukrajinska vojska suočiti sa nedostatkom snaga ako bude morala da brani politički i ekonomski najveće i najvažnije gradove u zemlji.

“Nećemo imati trupe za odbranu Harkova i Kijeva, ako sada nema dovoljno trupa da zamijene brigade koje su godinu dana na prvoj liniji fronta”, navodi načelnik štaba ukrajinske brigade.