Učestvuje oko 3.000 vojnika: Rusija organizovala vježbe nuklearnih raketa

Rukovodstvo Rusije u Moskvi je pokrenulo niz velikih vojnih vježbi koje uključuju sistem taktičkog nuklearnog oružja i 3.000 vojnika, u najnovijem pokazivanju snage Vladimira Putina Zapadu dok njegova specijalna vojna operacija na Ukrajinu traje.

Oko 3.000 vojnika učestvuje u vježbama s interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom Jars, koji je okosnica ruske nuklearne sposobnosti.

Visoki ruski diplomata rekao je da Moskva više neće unaprijed obavještavati SAD o svojim raketnim testovima.

Zamjenik ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, rekao je u primjedbama koje su prenijele ruske novinske agencije da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala svoje učestvovanje u posljednjem preostalom sporazumu o nuklearnom oružju s Vašingtonom.

Ministarstvo vanjskih poslova prvobitno je reklo da će Moskva nastaviti obavještavati SAD o planiranim probnim lansiranjima svojih balističkih projektila, ali Rjabkovova izjava odražava naglu promjenu kursa.

Vojne vježbe u tri regije Sibira podrazumijevaju 300 vozila koja pokreću lansere raketa za Jars, interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnom glavom i dometom od oko 10.460 kilometara, prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Vježbe takođe uključuju skrivanje raspoređivanja od stranih satelita i drugih obavještajnih sredstava, navodi rusko ministarstvo odbrane.

Zvaničnici nisu rekli koliko će dugo trajati vježbe niti su spomenuli bilo kakva probna lansiranja.

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Vašingtonom nakon što je prošlog mjeseca suspendovala svoje učestvovanje u ključnom paktu o nuklearnom oružju sa SAD-om.

Ugovor START omogućio je dvjema najvećim svjetskim nuklearnim silama da međusobno pregledaju i ograniče nuklearni arsenal. Ali Putin ga je suspendovao, rekavši da Rusija ne može prihvatiti američke inspekcije nakon što su Vašington i NATO otvoreno objavili poraz Rusije u Ukrajini kao svoj cilj.

Moskva je naglasila da se ne povlači u potpunosti iz pakta i da će nastaviti poštovati ograničenja nuklearnog oružja prema sporazumu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova prvo je reklo da će Moskva nastaviti obavještavati SAD o planiranim probnim lansiranjima balističkih projektila, ali Rjabkova izjava odražava promjenu kursa.

“Uopšte neće biti nikakvih obavijesti”, rekao je.

Taktičko nuklearno oružje, namijenjeno za korištenje na bojnom polju, ima kraći domet i manju snagu od strateških projektila dugog dometa opremljenih nuklearnim bojevim glavama koje mogu uništiti gradove, prenosi “Independent“.

Ostavite komentar: