“Ubijate nas”: Medicinska sestra žestoko prozvala “glupe i sebične ljude” koji ne nose maske

Zbog drugog talasa epidemije korona virusa, vlada u australijskoj državi Viktorija bila je prinuđena da uvede obavezu nošenja maski širom Melburna i administrativnog okruga Mičel, a oni koji se ogluše o mjeru moraće da plate kaznu od 200 dolara.

Medicinska sestra, koja radi u bolnici u Melburnu, na Fejsbuku je žestoko napala “glupe i sebične” ljude u Viktoriji koji uporno krše mjere izolacije, otežavajući život oboljelima i ljudima poput nje. Džema Hilijard uputila potresan apel javnosti i opisala kako izgleda njen dan na radnom mjestu.

“Kovid-19 nije toliko uviđavan da se skloni i ne zarazi vas zato što hoćete s nekim da popričate lično ili telefonom i “naprosto ne možete da trpite masku na licu” dok to radite. Zaboga, prestanite da se prenemažete!”, napisala je Džema.

Ona nosi masku deset sati dnevno na poslu.

“Nemamo posla s korona virusom, nego s pandemijom korona virusa, a vi glupi, sebični Viktorijanci ste ti koji nas ubijate”, napisala je Džema.

Ona je opisala aktuelnu krizu kao “zapravo goru” nego kada je pandemija prvi put pogodila Australiju prije šest mjeseci.

“Da li želite da znate šta radite? Pored toga što ste glavni uzrok ogromnog skoka broja zaraženih s kojim se suočavamo svaki dan? Uništavate zdravstveni sistem, ekonomiju i fizički i psihički iscrpljujute bolesne i slabe i sve koji rade u bolnici. Hajde, zamislite da ste na mom mjestu. Ali uradite to sa malo više posvećenosti, jer prošli put očigledno nije uspjelo. A ovoga puta će trajati duže, iz opravdanih razloga”, napisala je gnevna bolničarka.

Džema je detaljno opisala kako izgleda njen stresan dan na poslu, koji počinje u 6.45 ujutro, kada joj zazvoni sat. Već tada joj puls u mirovanju iznosi 120 otkucaja u minutu. Kada stigne na posao u osam, već joj zvoni telefon da hitno obiđe pacijente, uključujući i stariju ženu koja je na samrti. Zatim obilazi djecu koja leže na dušecima na podu, a onda sazna da je dvoje od njih umrlo, ali ne od kovida-19.

U nastavku prepodneva nastoji da umiri pacijenta smrtno oboljelog od raka kome treba bolničko liječenje, ali traži da ga otpuste kako bi bio sa porodicom.

Njen sljedeći pacijent je osoba u kritičnom stanju, koja je doputovala u Australiju prije zatvaranja granica.

Džema nosi masku deset sati dnevno

“Ima rak, ali to ne zna zasigurno, jer ne zna ni riječ engleskog, a pravo je čudo kada uspijemo da nađemo prevodioca”, napisala je Džema.

Oko podneva Džema obavlja identifikaciju umrlog pacijenta dok tješi njegovu očajnu suprugu u razgovoru na Fejstajmu.

“Ne mogu da je vidim jer je sve zamagljeno i ona to jasno vidi. Ja sam za nju samo glas koji drži ekran visoko kako bi mogla zauvijek da se oprosti od muža”, napisala je Džema.

Tek u pet poslije podne prvi put odlazi u toalet toga dana i vraća se u kancelariju da pošalje sms-poruke i imejlove članovima porodice.

Kada stigne kući, maska joj je natopljena suzama, a dan u bolnici odražava se i na njen privatni život.

“Istuširam se. Preumorna sam da nešto skuvam i zato sam vjerovatno smršala. Mrak je, hladno je i sama sam. Istresam se na ljudima koje volim. Prijatelji i porodica koji ne rade u sistemu ni približno ne mogu da shvate koliko je to strašno, a i kako bi? Sklupčam se u krevetu, ugasim svjetlo i sve što želim je da mi neko kaže da je košmar prošao”, napisala je Džema u svom postu.

Na kraju kaže da joj je svejedno da li neko misli da je u pitanju majka priroda ili biološko oružje, ili možda zamišlja da je to “nevidljiva bolest, koju je očigledno izmislila vada da bi uspostavila kontrolu i ima osjećaj da treba da me skine sa društvenih mreža.”

“Blago vama ako ste tako naivni da mislite da je sve izmišljotina. Uvjeravam vas da nije”, napisala je bolničarka.

Ostavite komentar: