Turski predsjednik uvjeren: Naša vojska biće najmoćnija na svijetu

Turska će nastaviti da jača svoju vojsku da postane najmoćnija na svijetu, izjavio je predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

“Uspjesi u operacijama posljednjih šest godina daju punu osnovu da se Oružane snage Turske smatraju jednim od najmoćnijih na svijetu. Nastavićemo da jačamo vojsku dok ne postane najjača na svijetu. Na putu daljeg razvoja Turske, posebnu pažnju posvećujemo uvećanju potencijala za odvraćanje turskih oružanih snaga“, izjavio je predsjednik Erdogan, govoreći na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istambulu, a prenosi agencija “Anadolija“.

Turski lider je istakao da, bez obzira na određeni nedostatak kadrova, Oružane snage Turske nastaviće da demonstriraju nove uspjehe.

Prema njegovim riječima, snaga turske vojske odražava se i u oblasti borbe protiv terorizma, uključujući prekogranične operacije.

“Borba protiv terorizma će se nastaviti do potpunog uklanjanja ove prijetnje”, naglasio je on.

Erdogan je naročito skrenuo pažnju na porast interesa stranih partnera za vojne obuke u Turskoj.

Šef države je istakao da je u posljednjim vojnim obukama “EFES” u Turskoj učestvovalo 39 zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države.

Turski lider je naglasio da brojne članice Alijanse nisu podržale Ankaru u borbi protiv terorizma.

“Ne zaboravljamo one koji su nam okrenuli leđa”, poručio je Erdogan.

On se osvrnuo i na protekli samit NATO-a u Madridu.

Prema njegovim riječima, u slučaju da Švedska ili Finska pokušaju da odugovlače realizaciju preuzetih obaveza ili ispolje licemerje, Turska će se vratiti svom prvobitnom stavu o proširenju NATO-a.

“U to niko ne treba da sumnja”, naglasio je Erdogan.

On je takođe uputio upozorenje i grčkim vlastima.

“Arogantna Grčka bi trebalo da se sjeća lekcija iz istorije i uzme u obzir procese u regionu”, poručio je on.

Podsjetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže “da” članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da vjeruje njihovim uvjeravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Dogovor je postignut na samitu NATO u Madridu.

Ostavite komentar: