Stanovnici “plaćeni” za korišćenje struje: Cijene električne energije u ovoj zemlji drugi put u istoriji pale ispod nule

Drugi put u istoriji Norveške dešava se da cijene električne energije u nekim dijelovima zemlje padnu ispod nule, a stanovnici južne Norveške “plaćeni” su za korišćenje struje, jer proizvođači moraju da plate za prodaju električne energije kada su cijene negativne.

Kako piše E24, cijene električne energije u Oslu i Kristiansandu, i oko njih, bile su negativne četiri sata u ponedjeljak rano ujutru. Početkom jula, one su pale ispod nule na jedan sat. Razlog za to bila je velika količina snijega u planinama, ograničen izvoz električne energije i početak ljetnjih odmora, kada je potrošnja niža.

RT dalje prenosi da je nova negativna cijena struje posljedica obilnih kiša i vjetra, koji su se desili prošle nedjelje u Norveškoj, ali i rezultat većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske. Kako se bliži zima, očekuje se da cijene porastu.

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i plina, veći dio električne energije generiše iz hidroelektrana. Prema izvještaju kompanije “Statkraft”, hidroenergija čini 99% ukupne proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja jednu šestinu ukupne generisane snabijdevenosti električnom energijom.Ostavite komentar: