Sporno oko sedam miliona: Sud odredio pritvor ministru poljoprivrede – ovo je razlog

26.04.2024. | 08:16

Ukrajinski sud odredio je pritvor ministru poljoprivrede Mikoli Solskom /Mykola Solsky/ zbog navodne umiješanosti u nezakonito sticanje državnog zemljišta u vrijednosti od oko sedam miliona dolara.

Solski /44/ je odbacio optužbe, koje se odnose na događaje 2017-2021, prije nego što je postao ministar poljoprivrede u martu 2022. Sudija je odredio kauciju od 75,7 miliona grivni /1,9 miliona dolara/.

Solski je juče podnio ostavku, ali tehnički ostaje na svom mjestu dok parlament ne razmotri njegov zahtjev.

Sudija je rekao da će Solski ostati u pritvoru do 24. juna. Tužioci su juče na saslušanju rekli da je za optužbe protiv njega zaprijećena kazna do 12 godina zatvora.

Iz Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije saopšteno je da se optužbe odnose na šemu za sticanje državnog zemljišta u vrijednosti od 291 milion grivna /7,35 miliona dolara/ i pokušaj da se dobije zemljište u vrijednosti od 190 miliona grivni /4,8 miliona dolara/.

Kako se navodi u optužnici, zemljište je nezakonito oduzeto od dvije državne firme i prebačeno na ratne veterane pod uslovom da ga daju u zakup pojedinim privatnim firmama.

Solski i njegov advokat rekli su juče na da on nije imao koristi od te šeme. /