Spekulacije o njegovom zdravlju sve glasnije: Lukašenko propustio važan događaj

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko propustio je proslavu državnog praznika Dana državne zastave, grba i himne, što je dodatno podstaklo spekulacije o njegovom zdravlju.

Lukašenko obično drži govor na ovoj proslavi, ali je njegovu poruku u nedjelju pročitao premijer.

Opozicioni Telegram kanal je izvijestio da je Lukašenko posjetio predsjednički medicinski centar nedaleko od Minska u subotu uveče – ali ove informacije nisu nezavisno provjerene.

Prošle nedjelje, Lukašenko je napustio Moskvu ubrzo poslije parade na Dan pobjede, preskočivši ručak sa predsjednikom Vladimirom Putinom, kako prenosi BBC.

On je posljednji put viđen u javnosti kako polaže cvijeće u glavnom gradu Minsku tokom bjeloruske proslave Dana pobjede 9. maja, nekoliko sati nakon povratka iz ruske prijestonice.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov saopštio je danas da iz Kremlja neće biti saopštenja o zdravstvenom stanju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, usljed spekulacija da je Lukašenko bolestan.

Peskov je rekao da je najbolje o ovoj temi se informisati iz zvaničnih izjava bjeloruskih vlasti.

Opozicioni političar i bivši ministar kulture Belorusije Pavel Latuško, koji živi u egzilu u Evropskoj uniji, rekao je da je Lukašenko očigledno veoma ozbiljno bolestan.

”Ne može da hoda ni nekoliko stotina metara, ne može da drži govore, ne može čak ni da stoji uspravno na tribinama, podrhtava se od slabosti”, rekao je Latuško, prenosi Dojče Vele.

Za sada nema zvanične potvrde da je Lukašenku narušeno zdravlje.

Ostavite komentar: