Sjećanje na žrtve: Decenija od Brejvikovog ubilačkog pohoda

22.07.2021. | 08:37

U Norveškoj se danas obilježava deset godina od napada ekstremiste Andersa Brejvika u kojem je ubijeno 77 osoba, što je najteži čin nasilja u toj zemlji od Drugog svjetskog rata.

Brejvik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu skrivenu u automobilu ispred kancelarije premijera u Oslu, a od eksplozije je poginulo osam osoba, nakon čega se odvezao na ostrvo Utoja i u kampu omladine Laburističke partije ubio 69 ljudi.

Ceremonija će se održati ispred nekadašnje kancelarije premijera koja je prazna od napada usljed nesuglasica o načinu obnove. Prisustvovaće premijer Erna Solberg, preživjeli i porodica žrtava napada.

Nakon ceremonije biće održana služba u katedrali u Oslu tokom koje će govoriti generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u vrijeme napada bio premijer i lider Laburističke partije.

Poslije vjerske službe, oglasiće se zvona u crkvama širom Norveške u trajanju od pet minuta.

Kasnije će na ostrvu Utoja biti odata počast za 69 žrtava Brejvikovog ubilačkog pohoda. U večernjim časovima na ceremoniji u Oslu govoriće kralj Harald.

Brejvik (42) služi zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti produžena na neodređeno vrijeme ukoliko bude utvrđeno da on i dalje predstavlja opasnost po društvo.