Sijarto: Mađarska neće stavljati veto na finansiranje isporuka oružja Ukrajini iz fonda EU

04.02.2024. | 20:55

Šef mađarske diplomatije podsjetio je da je Mađarska “jedna od rijetkih zemalja EU koja ne šalje oružje u Ukrajinu”.

Mađarska neće blokirati povećanje budžeta Evropskog fonda za mir za isporuke Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljno-ekonomskih odnosa zemlje Peter Sijarto u intervjuu za belgijsku televiziju VRT.

Sijarto je podsjetio da je spoljnopolitička služba EU predložila povećanje Evropskog fonda za mir za pet milijardi evra 2024. godine zbog većih isporuka oružja Ukrajini.

“Pošto za nas isporuke oružja predstavljaju crvenu liniju, nećemo učestvovati u tome”, rekao je Sijarto.

Istovremeno, Sijarto je priznao da Mađarska “ne može i neće sprečavati druge da to čine”.

“Oni će sami biti odgovorni za to”, ocijenio je mađarski ministar.

Na pitanje da li je Mađarska stavila veto na proširenje Evropskog fonda za mir na samitu EU 1. februara, ministar je odgovorio: “Nismo koristili veto”.

On je objasnio da je Mađarska odlučila da se “konstruktivno uzdrži” od učešća u takvoj odluci.

“To znači da ne sprečavate druge da nešto rade, ali ni sami ne učestvujete u tome. Jasno smo stavili do znanja da ne namjeravamo da preuzimamo nikakvo političko ili finansijsko breme (u vezi sa Evropskim fondom za mir). Ako drugi žele da isporučuju oružje Ukrajini, to mogu da rade na sopstvenu odgovornost, ali mi u tome nećemo učestvovati”, naglasio je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je takođe podsetio da je Mađarska “jedna od rijetkih zemalja EU koja ne šalje oružje u Ukrajinu”.

“Ne namjeravamo da mijenjamo ovu politiku i ne planiramo da ubuduće tamo isporučujemo oružje. Ne želimo da učestvujemo ni u kakvim zajedničkim dejstvima usmjerenim na isporuke oružja”, istakao je Sijarto.

On je dodao da je Mađarska uvek otvoreno izražavala svoj stav Rusiji u vezi sa sukobom u Ukrajini, ukazujući da osuđuje borbena dejstva i zalaže se za hitni prekid vatre i početak pregovora.

Upitan da li je ikad rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da je potrebno da se prekinu borbe u Ukrajini, Sijarto je rekao da je uvijek jasno iznosio svoj stav svima.

“Jasno sam stavljao do znanja Sergeju Lavrovu i ruskim partnerima, rekavši da mi osuđujemo rat. Rat je loš za nas, za Ukrajince, za Evropu i želimo da se rat zaustavi”, rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje kako Ukrajina može da pregovara ako je značajan deo njene teritorije pod kontrolom ruskih trupa, Sijarto je rekao da se Mađarska zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

“Nema sumnje da se teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i svih drugih zemalja mora poštovati, pitanje je kako zaustaviti pogibiju ljudi”, naglasio je Sijarto i dodao da je najvažnije da se što prije postigne prekid vatre, a zatim otpočnu pregovori na kojima će biti moguće razraditi uslove za postizanje mira.