SB UN usvojio rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca: Amerika uzdržana

25.03.2024. | 16:18

Savjet bezbjednosti UN usvojio je danas rezoluciju u kojoj se od Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas traži da uspostave hitan prekid vatre, te bezuslovno oslobađanje talaca.

Amerika je bila uzdržana, a preostalih 14 članica Savjeta bezbjednosti UN su podržali rezoluciju.

U rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN se naglašava hitna potreba za proširenjem priliva humanitarne pomoći i jačanjem zaštite civila u cijelom Pojasu Gaze, a ponavlja se i zahtjev za ukidanjem svih prepreka za obezbjeđivanje humanitarne pomoći.

Sastanak u NJujorku započet je minutom ćutanja za žrtve terorističkog napada u Krasnogorsku kod Moskve, u kojem je u petak, 22. marta, ubijeno 137 ljudi.

Izraelski mediji su neposredno prije početka sastanka Savjeta bezbjednosti javili da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazati planirani odlazak delegacije u Vašington, ukoliko Amerika ne stavi veto na rezoluciju.

Amerika je ranije tri puta stavila veto na nacrte rezilucija za sukobe u Gazi, a u dva navrata je bila uzdržana, čime je omogućeno Savjetu bezbjednosti UN da usvoji rezolucije s ciljem da se ojača pomoć Gazi i zatraže pauze u sukobima.

Oznake: Gaza, Hamas, Izrael, SB UN