Rama upozorio: Albanija bi stala uz Prištinu ako dođe do upotrebe oružja

15.02.2024. | 08:02

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi Albanija stala u odbranu privremenih prištinskih institucija u slučaju da se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje i dodao da se moli da do takve situacije ne dođe.

Ako do toga dođe, Albanija će definitivno stati uz Kosovo. Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajaće uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje -rekao je Rama za televiziju ATV.

On je istakao da je Albanija članica NATO-a, da ima poseban odnos sa samoproglašenim Kosovom i da je ”svaki napad na Kosovo napad na Albaniju”.

Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo da postoji kao država. Iz tog razloga moramo razmišljati o važnosti kosovskih saveznika – dodao je Rama.

On je rekao da lideri u Prištini i Tirani treba da razmišljaju o budućnosti kako bi ”postali respektabilniji” na međunarodnom planu.

Prema njegovim riječima, vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji bio je “korak unazad za Kosovo”.

Nema smisla da se Kosovo zove tamo i ide tamo gdje ga neko smatra državom, a drugi ne. To je besmislica – rekao je Rama za albanski tv kanal.