Putin upozorio Britaniju: Nemojte isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je London da ne izvrši planiranu isporuku municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, navodeći da će to Moskva tretirati kao da su poslate “nuklearne komponente”.
Putin je na marginama sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom reagovao na ranije objavljene britanske planove da uključe municiju sa osiromašenim uranijom u svojoj isporuci tenkova “Čelendžer 2”.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne trebaju dodatni komentari riječima ruskog predsjednika da će Moskva morati da reaguje na potencijalnu isporuku municije sa osiromašenim uranijom Kijevu.
“Predsjednik je dao svoj komentar i sve je time rekao. Zato nije potreban dodatan komentar, niti bilo šta drugo”, naglasio je Peskov, prenosi ruska novinska agencija TASS.
Nešto ranije je zvaničnik britanskog Ministarstva odbrane Anabel Goldi u svom pisanom odgovoru poslaniku Doma lordova Rejmondu Džolifu navela da će britanske vlasti poslati municiju Ukrajini koja sadrži osiromašeniji uranijum i koje efikasnije uništavaju oklopna vozila.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je takođe, povodom britanske inicijative da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, izjavio da je pređen još jedan nivo, ali i da ih je sve manje i manje.
Prema njegovim riječima, Moskva će pratiti šta London planira da pošalje Kijevu i naglasio je da Rusija ima čime da odgovori.

Ostavite komentar: