Protest vegana i muslimana: Zahtjevi za pripremu brze hrane na odvojenom roštilju

27.07.2021. | 12:26

Grupa Halal gajd na Fejsbuku, koja broji desetine hiljada članova, pozvala je da se poboljša način na koji se sprema “dozvoljena” i veganska hrana.

Članovi grupe ukazali su na to da brojni lanci za prodaju brze hrane, uključujući “Burger king”, svu hranu pripremaju na istom roštilju, koristeći isto ulje za prženje, odnosno da se vegetarijanski, pileći, riblji i goveđi burgeri prže zajedno.

“Svima su nam potrebne bolje informacije o načinu pripreme hrane, kako bismo mogli da odlučimo da li želimo da jedemo na tim mjestima ili ne. To se ne odnosi samo na hranu koja je dozvoljena muslimanima, već i na hranu za vegane i alergične osobe”, izjavio je jedan od administratora grupe Šahzad Gufur za list Vert land.

On je rekao da oni koji jedu vegansku ili hranu dozvoljenu muslimanima i Jevrejima ne mogu tek tako da mijenjaju navike ishrane, te da je neophodno prilagođavanje kada se radi o pripremi hrane.

Gufur je naglasio da je u Norveškoj velika potražnja za hranom koju mogu da jedu muslimani, te da Agencija za bezbjednost hrane treba da se pozabavi tim pitanjem.

Prema njegovim riječima, glavni cilj je postavljanje standarda za hranu dozvoljenu muslimanima u Norveškoj, prenio je Sputnjik.

Agencija za bezbjednost hrane saopštila je da je njena glavna uloga da se obezbijedi propisna higijena i etiketiranje, kako bi hrana bila bezbjedna i da bi mušterije mogle da dobiju prave informacije o namirnicama.

Iz Agencije je naglašeno da ova služba nema stav koji je povezan sa religijom. Kompanija “Burger king” saopštila je da nema prostora za odvojene roštilje.

Ukupno 5,1 odsto stanovnika Norveške do 2019. godine činili su muslimani, a prošle godine je procijenjeno da vegetarijanci čine osam odsto od ukupno 5,3 miliona stanovnika te skandinavske zemlje.