Prikupljeno više od 20.000 evra: Morž Freja dobija spomenik nakon ubistva

U Norveškoj je onlajn kampanjom prikupljeno više od 20.000 evra za podizanje statue Freji, ženki morža koju su vlasti eutanazirale prošlog vikenda jer je procijenjeno da ugrožava ljude.

Freja je postala poznata u svijetu kada je uočena u fjordu u glavnom gradu Norveške, a mnogo ljudi se okupljalo da bi posmatrali životinju težine 600 kilograma.

Ona je uspavana u nedjelju, nakon što su zvaničnici objavili da životinja pokazuje znake stresa i da predstavlja prijetnju po javnost. Posmatrači nisu poštovali preporuku da se drže na distanci od ženke morža.

Do danas je onlajn kampanjom sakupljeno 210.000 norveških kruna /21.200 evra/ za podizanje statue ovoj životinji, prenio je AFP.

Organizatori kampanje navode da statua treba da podsjeća buduće generacije na obavezu da štite životinje.

“Uspavljivanje Freje šalje ekstremno negativnu poruku da Norveška, a naročito Oslo, nisu u stanju da obezbijede mjesto za divlje životinje”, rekao je Erik Holm sa veb-sajta za sakupljanje novca “Spleis”.

Freja, za koju je procijenjeno da je imala oko pet godina, ranije je uočena u Velikoj Britaniji, Holandiji, Danskoj i Švedskoj, a potom je odabrala da provede dio ljeta u Norveškoj.

Ostavite komentar: