Premijer “popušta” pred pritiscima: Istraga zbog sve više samoubistava u vojsci

Kraljevska komisija, najviša instanca javnog ispitivanja u Australiji, istražiće slučajeve samoubistva među aktivnim i bivšnim pripadnicima vojske, rekao je danas premijer Skot Morison popuštajući pred pritiskom javnosti da se nađe način da se smanji ova sve raširenija pojava među vojnicima.

Više od 500 vojnika oduzelo je sebi život od 2001. godine.

“Mislim i nadam se da će ovo biti proces izlječenja. Nadam se da će veterani i njihove porodice u ovom procesu naći neku utjehu, iako je očigledno da ne možemo nadoknaditi gubitak”, rekao je Morison novinarima u Kanberi.

Ovo pitanje postalo je značajno u Australiji nakon kampanje Džuli-An Fini,čiji je sin Dejvid, bivši mornarički podoficir, izvršio samoubistvo 2019. godine nakon što je ranije bio raspoređen u Iraku, Istočnom Timoru i Bugenvalu u Pacifiku.

Australijski vojnici učestvovali su u sukobima u Iraku i Avganistanu i humanitarnim misijima u Pacifiku.

SAD, Britanija i Kanada pokušavaju da smanje stope samoubistava među aktuelnim i bivšim pripadnicima vojske.

Morison je rekao da se nada da će Kraljevska komisija početi sa saslušanjima kasnije ove godine. Konačne preporuke se očekuju 2023. godine, rekao je Morison, dodajući da će biti postavljen stalni nacionalni komesar koji će biti zadužen za primjenu tih preporuka.

Ostavite komentar: