Posljednji dan samita G7: Od sukoba oko kobasica, preko poruka za Kinu i Rusiju do ekologije

Posljednjeg dana samita G7 u Kornvolu, predsjednici država i vlada dogovorili su se o ambicioznim klimatskim ciljevima. Obavezali su se da će narednih godinu dana donirati preko milijardu doza vakcina, direktno ili preko programa “Kovaks”.

Imaju interes da sarađuju sa Kinom, ali i niz kritika na račun druge najveće ekonomije svijeta. Iz Pekinga odgovaraju – odavno su prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta.

Mali gradić na jugozapadu Velike Britanije pod opsadom policije je već danima, na snazi su posebne mjere i zbog koronavirusa, ali i straha od protesta koje samit G7 uvijek prate.

Prije nego što su sjeli za okrugli sto, svako je posljednje jutro iskoristio kako je htio. Američki predsjednik bio je u obližnjoj crkvi. Britanski premijer je trčao i plivao.

Glavna tema za kraj bile su klimatske promjene. Liderima se virtualno obratio svjetski poznati aktivista za zaštitu životne sredine.

“Mi detaljno znamo šta se događa sa našom planetom i znamo mnoge stvari koje treba da radimo tokom ove decenije. Borba protiv klimatskih promjena sada je politički i komunikacijski izazov koliko i naučni ili tehnološki izazov”, rekao je ser Dejvid Atenborou, aktivista za zaštitu životne sredine.

Učesnici samita obavezali su se da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za finansiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Velika Britanija i Kanada žele da zemljama u razvoju daju do dvije milijarde dolara kako bi ubrzale ukidanje upotrebe uglja.

“Fantastična harmonija između lidera G7”

Na završnoj deklaraciji radilo se do posljednjeg momenta, postignut je sporazum o zajedničkoj borbi protiv pandemije i oporavku od ekonomske krize, dogovorene su smjernice prema Kini i Rusiji.

Predsjednici država i vlada su se na kraju obratili novinarima, ali svako posebno.

“Znam da je svijet očekivao da odbacimo sebičnost i nacionalizam koji su obilježili početak pandemije i usmjerimo se na zajedničku akciju. Došlo je do fantastične harmonije između lidera G7. Složili smo se da obezbijedimo još milijardu doza vakcina”, istakao je britanski premijer Boris Džonson.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da su prethodni radni dani bili veoma efikasni.

“Simbolična poruka sa ovog samita je da želimo da djelujemo za bolji svijet i da ćemo kada se pandemija završi biti vitalniji nego ikad”, naglasila je Merkelova.

Poruke za Kinu i Rusiju

Grupa 7 želi da sarađuje i sa Kinom, ali traže da poštuje ljudska prava u regionu Sindjijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije.

Džozef Bajden kaže da je kineskom predsjedniku rekao da ne želi konflikt. Zadovoljan je atmosferom na samitu, kaže da se Amerika vratila za sto i da će učiniti svoj dio posla.

Od Rusije traže da preduzme mjere protiv onih koji izvode sajber napade i istragu upotrebe hemijskog oružja na ruskom tlu. Nazaobilazno pitanje je i predstojeći sasatanak sa Putinom.

“Mislim da je u pravu kada kaže da su naši odnosi na najnižem nivou, ali sve zavisi od toga koliko poštujete međunarodne norme, što on u mnogim situacijama ne radi”, rekao je Bajden.

Sukob Britanije i Evropske unije zbog kobasica

Nije moglo bez sukoba Britanije i Evropske unije oko trgovinskih aranžmana nakon Bregzita.

Britanskim kobasicama zabranjen je ulazak u Sjevernu Irsku, jedini dio Britanije koji se graniči sa evropskim blokom. Za London je to napad na britanski suverenitet.

“Francuska poštuje britanski suverenitet, ali vrijeme je da se završe rasprave o kobasicama i da se fokusiramo na ozbiljna pitanja. Velika Britanija mora da poštuje trgovinski sporazum sa Evropskom unijom”, istakao je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Iako su se stanovnici Kornvola plašili da bi samit mogao da prouzrokuje širenje pandemije koronavirusa, gradska vlada tvrdi da će im donijeti ugovore vrijedne više od 65 miliona.

Domaćin skupa Bosris Džonson, koji je priredio roštilj na plaži za sve učesnike, ne meti je kritika da je prekršio mjere. Nadležni kažu da nije jer je događaj održan napolju, a svi koji su bii na samitu testirani su svakodnevno.

 

 

 

 

Ostavite komentar: