Porodicama rečeno da su kremirani: U napuštenoj mrtvačnici otkrivena tijela u fazi raspadanja

U jednoj napuštenoj mrtvačnici u Indiji, poslije 15 mjeseci slučajno su pronađena su dva tijela u fazi raspadanja.

Javnost je za ovaj incident saznala tokom vikenda, kada su tokom detaljnog čišćenja prostorija u mrtvačnici u bolnici Rajingar u Bengaluru pronađena dva tijela koja su mjesecima bila zaboravljena u zamrzivaču, prenosi Independent.

Zvaničnici bolnice rekli su da su pronađena tijela bila umotana u posebne vreće namijenjene oboljelima od korona virusa. U pitanju su 40-godišnja žena i 67- godišnji muškarac. Oni su preminuli od posljedica korona virusa tokom prvog talasa pandemije.

Oba pacijenta preminula su 2. jula 2020. godine, tri dana nakon što su primljeni u državnu bolnicu.

Zvaničnik policijske stanice, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je policija dobila poziv iz bolnice u subotu ujutru i da ih je osoblje zaduženo za čišćenje i dezinfekciju prostorija obavijestilo da su pronašli dva tijela u mrtvačnici.

“Mrtvačnica u kojoj su tijela pronađena zatvorena je u decembru prošle godine, a bolnica od tada koristi drugu. U međuvremenu se iz nekog od zamrzivača osećao neprijatan miris, a onda je osoblje odlučilo da ga otvori i u njemu su pronašli dva tijela”, rekao je policajac. On je dodao da su pozvali porodice da izađu na identifikaciju tijela, a ona su zatim poslata na obdukciju. Tijela su zatim vraćena porodicama kako bi obavili obred sahrane.

Članovi porodica muškarca i žene, čije je tijelo pronađeno rekli su da su šokirani kada ih je policija pozvala da identifikuju tijela, jer su prije 15 mjeseci obaviješteni o njihovoj smrti.

Njima nije bilo dozvoljeno da preuzmu tijela svojih najmilijih, a rukovodstvo bolnice ih je obavijestilo da će ih država kremirati, jer su postojale velike šanse da se virus dodatno prenese zbog lošeg postupanja sa tijelima žrtava pandemije.

“Moja sestra je već izgubila muža 2019. godine, a ona je preminula od korona virusa prošle godine. Prije tri dana smo dobili poziv da identifikujemo tijelo moje sestre. Bili smo u nevjerici jer nam je javljeno da je preminula prošle godine i da je kremirana. Njenim kćerkama koje imaju 11 i 15 godina nisam rekla za ovo, bile bi slomljene, već su preživjele dosta toga”, rekla je sestra preminule žene.

Zet preminulg čovjeka rekao je da je on krajem juna otišao u bolnicu jer se žalio na bol u grudima.

“Preminuo je 2. jula, a mi nikada nismo saznali da li je imao korona virus ili ne jer je u trenutku smrti još čekao na negativan test. Nikada nam nisu vratili tijelo, niti tražili saglasnost oko sahranjivanja, samo su nam rekli da oni to preuzimaju zbog aktuelne pandemije”, kaže.

On je rekao da se trenutno konsultuje sa advokatima i da razmatra da pokrene postupak protiv bolnice.

Dekan medicinskog fakulteta i direktor bolnice su u zajedničkom saopštenju napisali da su tijela predata na kremaciju na dan njihove smrti i da podaci zaista pokazuju da su neka od tijela tada zaista i kremirana.

Bolnica je saopštila da su tijela konačno kremirana u ponedeljak u 19 časova u prisustvu članova njihovih porodica.

Ostavite komentar: