“Politiko” upozorava: Prva linija odbrane Ukrajine mogla bi da doživi kolaps

04.04.2024. | 14:10

Ukrajinska vojska mogla bi da se suoči sa kolapsom prvih linija na frontu ukoliko Rusija nagomila svoju vojsku radi ofanzive u određenom području, objavljeno je u evropskom izdanju magazina “Politiko”.

U izvještaju se citiraju visokorangirani oficiri ukrajinske vojske koji su služili pod komandom bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, koji navode da je “vojna slika za ukrajinsku vojsku mračna”.

Prema njihovim riječima, postoji veliki rizik od kolapsa prve linije gdje god ruski generali odluče da usredsrede svoju ofanzivu.

– Uz brojčanu superiornost ruske vojske i aktivnu upotrebu navodećih projektila koji već sedmicama razbijaju ukrajinske položaje, Rusija će vjerovatno uspjeti da probije položaje na prvoj liniji i uništi ih u pojedinim dijelovima – rekli su oficiri, koji su željeli da ostanu anonimni.

Oni tvrde da sada ništa ne može pomoći Ukrajini, pošto ne postoje “ozbiljne tehnologije” koje mogu da nadoknade brojčanu nadmoć ruskih snaga koje će vjerovatno jurišati na ukrajinske položaje, prenio je Tas.

– Mi nemamo te tehnologije, a ni Zapad ih nema u tolikom broju – naveo je jedan od oficira.

Iz ruskog Ministarstva odbrane u utorak je saopšteno da su ruske snage ojačale taktičke pozicije na nekoliko položaja na prvoj liniji, konkretno u pravcu Vremevke, južnog Donjecka i Hersona.Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da je ukrajinska vojska od početka godine izgubila više od 80.000 vojnika i 14.000 komada vojne opreme