Poginule 144 osobe, među njima šestoro djece: Uhapšen jedanaesti učesnik terorističkog napada

05.04.2024. | 20:05

Uhapšen je jedanaesti učesnik u terorističkom aktu u “Krokus siti holu” u Podmoskovlju Tadžikistanac Muhamed Zoir Šaripzoda, saopšteno je iz Moskovskog suda.

Sagovornik “Sputnjika” rekao je da je uhapšeni optužen za izvršenje zločina prema članu 205 Krivičnog zakona Rusije, zbog kojeg je ranije uhapšeno deset lica.

Među ranije uhapšenima su četiri državljanina Tadžikistana, koji su, prema podacima istrage, bili direktni izvršioci terorističkog akta.

Pored toga, 1. aprila u Dagestanu su uhapšena četiri stranca koja su, kako je precizirala Federalna služba bezbjednosti, učestvovali u finansiranju i snabdijevanju oružjem zločinaca koji su izveli napad u Podmoskovlju, podsjeća “Sputnjik”.

Prema posljednjim informacijama, u terorističkom napadu u “Krokus siti holu” 22. marta je poginule su 144 osobe, od kojih šestoro djece, a povrijeđena je 551 osoba.

Osmoro djece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su bijelim “renoom” pokušavali da pobjegnu u Ukrajinu.

Tokom saslušanja oni su rekli da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Oni su optuženi za terorizam i priznali su krivicu, a za to dijelo prijeti im doživotna robija.