Francuski predsjednik kategoričan: Škole treba da budu zaštićene od nasilja

05.04.2024. | 17:07

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da škole treba da budu zaštićene od “forme otvorenog nasilja” među mladim ljudima.

“Suočavamo se sa oblikom otvorenog nasilja među našim tinejdžerima, a ponekad i među mladima, škole treba da budu zaštićene od ovoga”, istakao je Makron.

Makron je tokom posjete jednoj osnovnoj školi u Parizu nakon dva nasilna napada na tinejdžere posljednjih dana rekao da škola mora da ostane utočište za djecu, njihove porodice i nastavnike.

“Bićemo nepopustljivi prema svakom obliku nasilja”, naglasio je Makron i dodao da istraga treba da rasvijetli oba incidenta.

Makron je govorio nakon što je petnaestogodišnji tinejdžer pretučen juče u blizini svoje škole u ​​gradu južno od Pariza i hitno prebačen u bolnicu nakon srčanog zastoja. Tinejdžera je pretukla grupa ljudi u siromašnom naselju Viri-Šatijon, oko 20 kilometara južno od Pariza.

To je bio drugi takav napad ove sedmice, nakon što je trinaestogodišnja devojčica privremeno ostala u komi nakon što je u utorak, 2. aprila, pretučena ispred svoje škole u ​​južnom gradu Monpeljeu.

Incidenti su se dogodili u vrijeme pojačanih tenzija, nakon što su desetinama škola upućene prijetnje napadima putem internog sistema za razmjenu poruka, podsjeća AFP.