Po Lavrovu niko nije bezbjedan: Nijedna zemlja nije zaštićena od napada Amerike

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da trenutno nijedna zemlja nije zaštićena od neprijateljskih napada SAD i njihovih saveznika.

“Uopšteno, danas niko nije bezbjedan kada se radi o neprijateljskim napadima Amerikanaca i njihovih saveznika”, napisao je Lavrov u članku za magazin “Razvedčik”.

On je naglasio da se, osim Rusiji, trenutno prijeti brojnim zemljama i da se one ucjenjuju.

Prema njegovim riječima, situacija u i oko Ukrajine je manifestacija sukoba velikih razmjera koji uključuje pokušaje male grupe zapadnih zemalja koje žele svjetsku dominaciju i preokret suštinske pojave multipolarne arhitekture, prenio je TASS.

“Postavili su i strateški zadatak sveobuhvatnog obeshrabrivanja Kine, kao dio takozvanih indo-pacifičkih strategija”, naveo je Lavrov.

Lavrov je kritikovao ono što je nazvao zlobnim miješanjem Zapada u unutrašnja pitanja suverenih nacija, uključujući bratsku Bjelorusiju, i osudio dugogodišnju ekonomsku blokadu Kube.

“Ponašajući se u skladu sa najgorim kolonijalnim tradicijama, Amerikanci i oni koji ih podržavaju pokušavaju da podijele svijet na `demokratije` i `autoritarne režime`”, napomenuo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kritikovao je i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja zbog “rasističke” izjave da je “Evropa bašta, a ostatak svijeta džungla”.

Ostavite komentar: