Otkucava sat: Amerika i Izrael se spremaju za veliki udar Irana, svijet drhti zbog osvete Teherana

07.04.2024. | 21:49

Šest mjeseci od početka novog rata na Bliskom istoku, situacija se ne smiruje. Dok su pregovori o primirju između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u ćorsokaku, nova opasnost vreba. Iran je obećao da će se osvetiti za napad na svoj konzulat u Teheranu, u kom su poginuli komandanti Revolucionarne garde.

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, Tel Aviv navodi da je spreman za udar Irana, dok je Amerika ozbiljno zabrinuta zbog širenja sukoba i posljedica.

Najveći napad Izraela na iranske mete, u kom je ubijeno više iranskih zvaničnika, uključujući dvojicu elitnih komandanata Revolucionarne garde, doveo je situaciju na Bliskom istoku na ivicu veće eskalacije.

Planovi Irana

Izraelska vojska je direktno granatirala iransku ambasadu u Damasku, zbog čega Teheran već kuje osvetničke planove. Iran je glavni saveznik i finansijer svih većih militantnih grupa koje djeluju na Bliskom istoku i veliki neprijatelj savezništva Izraela i Amerike.

Zbog toga, već danima brojni iranski zvaničnici poručuju da će do osvete doći i da će biti paklena za Izrael.

Nijedna izraelska ambasada više nije bezbjedna, izjavio je vojni savjetnik vrhovnog vođe Irana, Jahja Rahim Safavi.

Iranska revolucionarna garda ranije je saopštila da su u ponedjeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Predsjednik iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je da će „neizbježna osveta“ za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku biti okrutna i „ubrzati propast cionističkog režima“.

Kalibaf je u obraćanju na sjednici potvrdio da će Iran „definitivno kazniti“ izraelski režim za napad 1. aprila koji je, kako tvrdi, pokazao Izrael drsko krši međunarodno pravo, prenosi iranski Tasnim.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad.

Izrael: Spremni smo!

Izraleski ministar odbrane Joav Galan saopštio je da je Izrael spreman da se nosi sa bilo kojim ishodom do kojeg može doći usljed tenzija sa Iranom.

“Po završetku procjene operativne situacije sa visokim vojnim oficirima, ministar Galant naglasio je da su odbrambene snage završile pripreme za reagovanje u slučaju bilo kakvog scenarija u vezi sa Iranom“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izrael i SAD su uvjereni da se Iran sprema da uzvrati na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, tvrde američki zvaničnici.

Amerika strahuje od napada

Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obavještajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letjelica Šahed i krstareće rakete.

Zvaničnici SAD kažu da su vrijeme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a očekivano vrijeme napada je do kraja ramazanskog posta. Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letjelice i projektili bili lansirani – iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

U Teheranu je održana javna sahrana za sedam pripadnika IRGC ubijenih u izraelskom napadu na diplomatsko predstavnštvo Irana u Damasku.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi rekao je da je predsednik te zemlje Džozef Bajden u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o iranskim prijetnjama Izraelu.

„Postojala je diskusija između dvojice lidera o veoma mogućoj i prilično javnoj pretnji koju Iran predstavlja po bezbednost Izraela poslednjih dana. Predsednik Bajden je vrlo jasno rekao premijeru Netanjahuu da može da računa na podršku SAD u odbrani od prijetnji koje direktno i javno iznosi Iran“, rekao je Kirbi na brifingu za novinare, prenosi “NOva.rs”.