Orbanu se ne sviđa ubrzani proces EU: Potrebno vrijeme da se radi sa Ukrajinom

01.12.2023. | 09:50

EU treba prvo da potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Ukrajinom, umjesto pokretanja pregovora o članstvu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

“Ovaj sporazum mogao bi da traje od pet do 10 godina. Potrebno je približavanje, jer je jaz sada isuviše veliki”, rekao je Orban za državni radio.

On je dodao da je potrebno vrijeme da se radi sa Ukrajinom.

“Hajde da sarađujemo, i kada vidimo da možemo da radimo zajedno onda se može govoriti o pitanju članstva”, rekao je Orban.

Orban je ponovio da će nekoliko pitanja morati da se razjasni prije pokretanja pregovora sa Ukrajinom, ističući da je nemoguće procijeniti eventualne posljedice članstva Ukrajine na blok.

“Ako ne znamo kakve bi to posljedice imalo onda ne bi trebalo da započinjemo razgovore. Tako da ću zastupati stav da EU prvo treba da potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Ukrajinom”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je pozvao na prekid vatre u Ukrajini i rekao da ako EU želi da da više novca Ukrajini onda bi trebalo da osnuje poseban finansijski fond van budžeta EU na osnovu međuvladinog sporazuma.

“Svako treba da uloži novac koji želi, a mi treba da pošaljemo novac Ukrajini iz ovog fonda”, rekao je on, dodajući da je finansiranje Ukrajine za rat protiv Rusije preopteretilo budžet EU.

Lideri EU trebali bi da donesu odluku sredinom decembra o tome da li da prihvate preporuku Evropske komisije da pozove Kijev da počne pregovore o članstvu čim ispuni uslove.

Odluka tog tipa zahtijeva jednoglasnost svih 27 članica bloka.