Orban najavio ubrzan razvoj programa odbrane: Mađarska želi da se rat u Ukrajini završi što prije

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban.

“Moramo radikalno povećati svoje odbrambene sposobnosti”, izjavio je za državni radio Orban i naglasio da je u interesu Mađarske da se rat u susjednoj Ukrajini završi što prije.

On je u obraćanju nakon samita NATO saveza, na kojem je Alijansa odlučila da primi u članstvo Finsku i Švedsku, rekao da je “vojna realnost” u Ukrajini takva da ta zemlja svakog dana gubi mnogo vojnika i da se čini da je rat daleko, ali da situacija može da se promijeni.

Orban je rekao da Mađarska, kao članica Alijanse, mora da ostane izvan ovog rata.

“Moramo pokrenuti motore i ubrzati razvoj programa odbrane”, dodao je mađarski premijer.

Orban, koji je na izborima u aprilu osvojio četvrti uzastopni premijerski mandat, izjavio je da Mađarska nije spremna da pregovara o potencijalnom embargu ili ograničenju uvoza ruskog gasa u EU jer bi to ugrozilo mađarsku ekonomiju.

“Nisu neophodne sankcije nego momentalni prekid vatre i mirovni razgovori”, rekao je Orban i dodao da je potreban mir da bi se zaustavila “ratna inflacija”.

Stopa inflacije u Mađarskoj je dvocifrena iako su ograničene cijene energenata i osnovnih namirnica. Nacionalna banka Mađarske u utorak je povećala referentnu kamatnu stopu na 7,75 odsto.

Ostavite komentar: