Oči u oči prvi put: Da li je ovo mjesto na kom će se sresti Putin i Zelenski

Mjesecima se spekuliše o potencijalnom sastanku predsjednika Rusije i Ukrajine – Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Brojne zemlje nudile su se da budu domaćin susreta za koji se vjeruje da će okončati rat koji se od 24. februara vodi u Ukrajini. Sada je poznat događaj na kom su učešće najavila dvojica predsjednika, ali u slučaju da njihovi uslovi budu ispunjeni.

Samit G20 (20 najbogatijih zemalja svijeta) održaće se na Baliju u novembru ove godine. Mnogi svjetski lideri najavili su učešće na samitu, ali je svoj dolazak nedavno potvrdio i Vladimir Putin, vjerovatno najomraženiji čovjek Zapada.

Međutim, iako Ukrajina nije dio zemalja G20, Vladimir Zelenski dobio je poziv na učestvuje na samitu i – prihvatio ga.

Da li bi ovo moglo da znači da će se dvojica predsjednika uskoro sresti?

Gotovo od početka rata u Ukrajini, svijet išekuje sastanak Putina i Zelenskog. U prvim danima rata, ruski predsjednik je tu mogućnost isključivao, dok je Zelenski odmah tražio da razgovara sa njim.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, tako su se novi posrednici pojavljivali i nudili svoje zemlje kao lokacije na kom će se održati istorijski sastanak.

Putin je kasnije rekao da će za pregovarački sto sa Zelenskim sjesti tek kada diplomate dvije zemlje utvrde mirovni sporazum koji bi lideri mogli da potpišu.

Sada je otvorena i druga mogućnost.

Na iznenađenje mnogih, Putin je prije nekoliko nedjelja potvrdio svoje prisustvo na samitu G20. Njegov planirani dolazak predstavlja veliku prepreku za ostale učesnike, koji su najavili da će razmisliti o prisustvu u slučaju da ruski predsjednik stigne na Bali, piše “Nova.rs”.

Sada je i Zelenski prihvatio poziv da prisustvuje jesenjem samitu G20 na Baliju, ali i njegovo učešće će zavisiti od toga koji lideri će prisustvovati, odnosno da li će na skupu učestvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poslije razgovora sa predsjednikom Indonezije Džokom Vidodoom u Kijevu 29. juna, Zelenski je rekao da će učešće Ukrajine „zavisiti od bezbjednosne situacije u zemlji i od sastava učesnika samita“.

Indonezija, koja ove godine predsjedava G20, bila je pod pritiskom nekoliko zapadnih zemalja da ne pozove Putina zbog rata koji je pokrenuo u februaru protiv Ukrajine.

 

 

Ostavite komentar: