Nova pravila za putovanja unutar EU: Od 1. februara fokus zdravstveni status pojedinca

Ministri zemalja Evropske unije su dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

Nova pravila vrijediće od 1. februara, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni kovid-sertifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni kovid-sertifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja, prenosi Al Džazira.

“To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Važeća EU kovid-potvrda uključuje:

  • Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobrenu na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu. Države članice EU takođe mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili SZO.
  • Negativan rezultat PCR testa dojiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dojiven ne više od 24 sata prije putovanja.
  • Potvrdu o oporavku od korone koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

Od osoba koje ne posjeduju EU kovid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides i komesar za pravdu Didie Rejnders pozvali su članice da primjene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU-a ključni za bezbjedno putovanje.

“Bliska koordinacija na nivou EU je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i bezbjednost za ljude koji putuju unutar EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju komesara.

Ostavite komentar: