Norveška u potpunosti izbacila AstraZenecu iz svog programa vakcinisanja

13.05.2021. | 09:06

Norveška neće nastaviti koristiti vakcinu protiv koronavirusa koju je izradila AstraZeneca, a odluka o tome hoće li u svoj sistem uključiti Džonson & Džonson ostaje na čekanju, rekla je premijerka Erna Solberg.

Komisija koju je imenovala vlada preporučila je da se obje vakcine izuzmu iz norveškog programa zbog rizika od rijetkih, ali štetnih nuspojava.

Vlasti su 11. marta suspendirale uvođenje AstraZenece nakon što je mali broj vakcinisanih ljudi, od kojih su neki kasnije umrli, hospitalizovan zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita.

Studija u Danskoj i Norveškoj otkrila je neznatno povećanu stopu krvnih ugrušaka među ljudima koji su primili prvu dozu AstraZenece, uključujući i u mozgu, u usporedbi s očekivanim stopama u opštoj populaciji.

Vakcina Džonson & Džonson do sada se nije koristila u Norveškoj uprkos odobrenju Evropske agencije za lijekove (EMA). Javno vijeće medicinskih, pravnih i drugih stručnjaka reklo je 10. maja da se dvije vakcine ne trebaju nuditi kao dio nacionalnog programa vakcinsanja, iako bi pojedincima trebalo biti dopušteno da ih uzimaju, prenosi “Klix.ba”.

“Vlada je odlučila da se vakcina AstraZeneca neće koristiti u Norveškoj, čak ni za dobrovoljce”, rekla je Solberg.

Vlada će stvoriti zalihu Džonson & Džonson vakcina, prvenstveno kao hitnu pomoć, dok će se doze AstraZenece vjerovatno preraspodijeliti, bilo zemljama Evropske unije ili globalnom shemom COVAX, rekla je Solberg. Norveška trenutno koristi samo vakcine Moderne i Pfizer / BioNTech, a očekuje da će svim odraslim osobama biti ponuđena barem jedna doza do kraja jula.