Nakon svega zahtjeva pomilovanje: Brejvik od suda zatražio uslovnu slobodu

27.08.2021. | 16:05

Norveški masovni ubica Anders Behring Brejvik biće saslušan na sudu povodom njegovom zahtjeva za uslovnu slobodu.

Brejvik je osuđen jer je detonirao automobil-bombu ispred premijerove kancelarije u Oslu prije deset godina, kada je ubio osam ljudi, a onda je otušao na ostrvo Utoja gdje je usmrtio 69 mladih osoba u kampu Radničke partije.

Desetogodišnjica masakra je obilježena u julu. Brejvik trenutno služi maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena na neodređeno, dodaje britanska novinska agencija. On, međutim, ima mogućnost da traži uslovnu kaznu nakon što odsluži deset godina zatvora.

Tužilac iz Osla je odbio Brejvikov zahtjev za ranije puštanje, što znači da će morati da ide na sud, rekla je tužiteljka zadužena za slučaj Hulda Karlsdotir za Rojters, potvrđujući izvještaj novine “VG”.

“Glavno pitanje za sud tokom saslušanja je da li danas postoji neposredna opasnost od ponavljanja Brejvikovih zločina ili ne”, navela je Karlsdotir, piše Tanjug.

Iz kancelarije tužilaštva su zatražili da se saslušanje obavi u okružnom sudu u Telemarku, gdje Brejvik služi zatvorsku kaznu. Tužilaštvo iz Osla želi da održi saslušanje u zatvoru, dok Brejvikov advokat Ojstajn Storvik kaže za “VG” da je zatražio saslušanje van zatvora.