Moskva uputila demarš SAD-u jer je Bajden rekao da je Putin “ludi ku*vin sin”: “Ovo se neće riješiti izvinjenjem”

23.02.2024. | 10:11

Ruski zvaničnici su uputili oštar protestni demarš protiv američkog rukovodstva zbog “neviđene naravi i neprihvatljivosti uvreda izrečenih na račun ruskog predsjednika”, izjavio je ambasador Rusije u SAD-u Anatolij Antonov.

On je naglasio da je malo vjerovatno da će se trenutna situacija riješiti jednostavnim izvinjenjem, ocjenjujući da Sjedinjene Američke Države to neće učiniti.

Prema njegovim riječima, “Bajdenov neprihvatljiva retorika pokazuje nemoć i nedostatak zdravog razuma u politici prema Rusiji”.

“Izgleda da sve provocira Rusiju da preduzme emotivne korake odmazde. Očigledno je da bezobrazluk, psovke, grube izjave ne služe jačanju strateške sigurnosti koja je tako neophodna svijetu u sadašnjim istorijskim uslovima”, rekao je on.

Američki predsjednik Bajden nazvao je jučer ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim ku*vinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora brinuti o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja čovječanstvu.

Putin je na to reagovao rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

“Rekao sam da ćemo sarađivati s bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. Sudeći po onome što je rekao, potpuno sam u pravu. Ovo je adekvatna reakcija na ono što sam rekao”, poručio je Putin, prenosi Kliks

Bajden je ranije u javnosti koristio uvredljiv izraz “kučkin sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao reportera iz Bijele kuće.