Netanjahu otkrio plan za Pojas Gaze: Umjesto Hamasa instalirati “lokalne zvaničnike”

23.02.2024. | 09:48
Benjamin Netanjahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Gazu, prema kojem je cilj da se umjesto Hamasa instaliraju “lokalni zvaničnici”.

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše “Times of Israel”.

U dokumentu koji je Netanjahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u poslijeratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umjesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi “lokalni zvaničnici” koji imaju “administrativno iskustvo” i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, “zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam”.

U saopštenju se ističe da će dokument poslužiti kao osnova za buduće diskusije u vezi sa poslijeratnim upravljanjem Pojasom Gaze. U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbjednosne prijetnje iz Pojasa Gaze.

Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da djeluje u cijelom Pojasu Gaze kako bi spriječio ponovnu pojavu “terorističkih aktivnosti”. Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.

U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi spriječio, kako se ističe, “oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje”. Netanjahuov plan predviđa i “potpunu demilitarizaciju” Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda.

Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) zbog navodne umješanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Navodi se da će Izrael raditi na tome da tu agenciju zamijeni “odgovornim međunarodnim organizacijama za pomoć”. U dokumentu se ističe da će plan za obnovu Pojasa Gaze finansirati i voditi zemlje koje su, kako se navodi, prihvatljive za Izrael, prenosi “b92”.