Ministar odbrane potvrdio: Holandije plaća municiju za avione “F-16”

20.03.2024. | 21:45

Holandija će uputiti Ukrajini pomoć od 350 miliona evra za nabavku municije za borbene avione “F-16” i naprednih izviđačkih dronova, saopštila je holandski ministar odbrane Kajsa Olongren.

Na kraju dvodnevne posjete Kijevu, Olongrenova je rekla da je došla da pokaže solidarnost i objavi novi paket pomoći.

Olongrenova je rekla u Kijevu da će prvi stići avioni iz Danske i da će ih pratiti prvi holandski avioni kasnije tokom godine.

Na sastanku grupe ukrajinskih saveznika u bazi Ramštajn u NJemačkoj, Olongrenova je rekla da će Holandija sa 150 miliona evra finansirati kupovinu navođenih raketa vazduh-zemlja koje se mogu ispaljivati iz “F-16”, dok će 200 miliona biti namijenjeno za kupovinu dronova za obavještajne, nadzorne i izviđačke akcije.

Holandija je obećala dvije milijarde evra vojne pomoći Ukrajini tokom 2024. godine. Značajan dio tog novca otići će na municiju i bespilotne letjelice, za koje je Kijev rekao da su prijeko potrebni da bi se okončali gubici na bojnom polju u sukobu sa Rusijom.

Danska, Holandija i SAD očekuju da će ovog ljeta isporučiti Ukrajini prve od više desetina borbenih aviona “F-16” nakon uspostavljanja programa obučavanja pilota i doniranja aviona.