Medvedev upozorio: Francuska vojska biće uništena ako se pojavi u Ukrajini

20.03.2024. | 20:05

Zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas da će uništenje francuske vojske biti prioritetni zadatak ruskih oružanih snaga ako se pojave u Ukrajini.

Medvedev je napomenuo da bi bilo lijepo da Francuzi pošalju nekoliko pukova u Ukrajinu.

“Veoma je problematično sakriti toliki broj vojnog osoblja, a pitanje njihovog sistematskog uništavanja biće ne najteži, ali izuzetno važan zadatak. Sa toliko kovčega koji će Francuskoj biti isporučeni iz strane, daleke zemlje, nemoguće je sakriti masovnu smrt profesionalnog vojnog osoblja“, napisao je on na Telegram kanalu, prenosi Vedomosti.

Prema njegovim riječima, francuski vojnici će postati punopravni borci kao deo interventnog kontingenta, a “njihovo uništavanje biće prioritet za Oružane snage Rusije”. Medvedev je ocenio da bi za francusko rukovodstvo to bilo “ravno giljotini”.

“Njima će se baviti predstavnici opozicije, kojima je rečeno da Francuska nije u ratu sa Rusijom. Ovo će biti dobra lekcija za Evropu”, kaže zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je danas da je francuski predsjednik Emanuela Makron, govoreći o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, mislio na slanje vojske da obučava ukrajinske vojnike u zemlji, a ne u inostranstvu. Direktor ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin saopštio je u utorak da se Francuska sprema da pošalje vojno osoblje u Ukrajinu, napominjući da će u prvoj fazi kontingent biti oko 2.000 ljudi.

Ministarstvo odbrane Francuske je demantovalo ovu informaciju, nazvavši Nariškinovu izjavu “još jednim primerom ruske sistematske upotrebe masovnih dezinformacija”.

Francuski predsednik je krajem februara najavio mogućnost slanja NATO trupa u Ukrajinu, dok su slični planovi odbačeni u Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da Alijansa ne namerava da šalje svoju vojsku u Ukrajinu, napominjući da bi predsednik Francuske “trebao da se konsultuje” prije nego što donese takve odluke.