Ministar odbrane otkrio u kakvom je stanju premijer Fico: “Nekoliko čuda se dogodilo u bolnici”

18.05.2024. | 16:45

Potpredsjednik Vlade Slovačke i ministar odbrane Robert Kalinjak saopštio je danas da je premijer Robert Fico pri svijesti i da se ljekari nadaju pozitivnoj prognozi.

Kalinjak je ponovio da je operacija u petak bila uspješna, ali da njegovo stanje još ne dozvoljava da premijer bude prebačen iz bolnice u Banskoj Bistrici narednih dana.

Fico preživio pet metaka

“Nekoliko čuda se dogodilo u bolnici u Banjskoj Bistrici posljednjih dana… Međutim, ovakva povreda je izuzetno iscrpljujuća i još nije sanirana. Ne mislim da će bilo kakav prevoz premijera biti moguć u narednih nekoliko dana”, saopštio je on na konferenciji za novinare, prenosi SMI.

Dodao je da sa premijerom komunicira samo o najvažnijim stvarima, ali da nije neophodno da on, kao potpredsjednik Vlade, preuzme njegove nadležnosti.

Obraćajući se novinarima ispred bolnice, Kalinjak je istakao da su mediji odgovorni za podjelu društva koja je rezultirala atentatom.

“Mnogi mediji miješaju izvještavanje sa blaćenjem. Robert Fico je dugo bio etiketiran najgorim pridjevima, na bilbordima je bio etiketiran kao zao”, kaže Kalinjak.

On je takođe naveo da će vlada nastaviti da radi po programu koji je postavio Fico.

“Sljedeće nedjelje Vlada će imati dva sastanka, jedan redovni i drugi vanredni, posvećen evropskim fondovima”, naveo je on.

Ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova je izjavila da je zdravstveno stanje Roberta Fica stabilizovano, ali i dalje ozbiljno. Prema njenim riječima, to je ocijenio ljekarski konzilijum na prijepodnevnom sastanku.

“Jučerašnja operacija, koja je trajala dva sata, doprinijela je pozitivnoj prognozi zdravlja premijera”, rekla je Dolinkova.

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu

Mediji prenose da je osumnjičeni za napad na slovačkog premijera, Juraj Cintula priznao danas krivicu.