Maskirane osobe palicama tuku migrante: Brisel traži istragu povodom nasilja na granici

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog izvještaja o nasilnim vraćanjima migranata na spoljnim granicama EU u Grčkoj i Hrvatskoj, navodeći da je riječ o nezakonitim postupcima i da se mora sprovesti istraga.

Iz Evropske komisije su posebno pomenuli snimke iz Hrvatske na kojima se vidi kako maskirane osobe tuku palicama migrante na granici.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

“Neki od tih izvještaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora provesti temeljna istraga o tome”, rekla je Johansonova.

Ona je rekla da ima uvjerljivih dokaza o zloupotrebi evropskih sredstava, koje EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama, Hrvatskoj i Grčkoj, prenose hrvatski mediji.

Johansonova je najavila da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati sa grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarahijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

Ona je navela da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.

“Upravo zato smo u prijedlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izvještajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor”, rekla je Johansonova.

Portparol Evropske komisije Adalbert Janz rekao je da su zabrinjavajući video-snimci o nasilnim vraćanjima migranata koji su juče objavljeni.

Riječ je o snimcima na kojima se vide muškarci sa fantomkama na glavama kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je već pokrenuta istraga tim povodom.

Od 2014. godine do danas Hrvatska je dobila oko 177 miliona evra za upravljanje migracijama.

Iz Evropske komisije navode da bi, u slučaju da je oprema koju je finansirala EU korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti dalje finansiranje ovog projekta.

Nasilje nad migrantima u hrvatskoj dronovima su snimili i pojedini njemački i francuski, ali i hrvatski mediji.

Ostavite komentar: