Krvavi incident! Masovni bijeg iz zatvora, u napadu Islamske države najmanje 24 osobe ubijene

03.08.2020. | 11:17
Puškaranje između boraca tzv. Islamske države i avganistanskih snaga bezbjednosti bjesnilo je u zatvoru u istočnom gradu Jalalabadu u ponedjeljak, dok je najmanje 24 ljudi ubijeno nakon sinoćnjeg napada militanata koji je doveo do masovnog bjekstva iz zatvora.

Napad je počeo u nedjelju naveče detonacijom autobombe na ulazu u zatvor, a brojne eksplozije čule su se dok su militanti ISIS otvarali vatru na zatvorske stražare.

Tridesetak militanata učestvovalo je u napadu na zatvor, u kome se drži oko 2.000 zatvorenika, saopštio je Sohrab Qaderi, poslanik u prestonici pokrajine Nangarhar.

Trojica militanata ubijena su tokom početnog napada i puškaranja tokom noći, dok je najmanje 21 civil i pripadnik snaga bezbjednosti ubijen u borbama i 43 su ranjena, saopštio je Attaullah Khugyani, portparol pokrajinskog guvernera.

Policija je bila prisiljena da prerasporedi svoje snage kako bi ponovo zarobili zatvorenike u jeku haosa, kazao je Qaderi, ne navodeći koliko je odbjeglih zatvorenika još na slobodi.

Avganistanske specijalne snage stigle su kao podrška policiji, saopštili su zvaničnici, a civili su evakuisani iz oblasti koje okružuju zatvor, u kome se drže talibanski i zatvorenici ISIS skupa s običnim kriminalcima.

U gradu je, u međuvremenu uvedena blokada.

“Kompletan gerad Jalalabad je pod policijskim satom, prodavnice su zatvorene. Jalalabad je potpuno prazan”, rekao je Qaderi, prenosi Avaz.