“Krvava nedjelja”: Legalna naredba predsjednika za ubijanje pobunjenika

Naredba predsjednika Filipina da se izvrše ubistva naoružanih pobunjenika je bila legalna, rekao je njegov portparol, nakon što su se katolički lideri udružili u osudi ubistava devet aktivista u odvojenim akcijama protiv pobunjenika.

Grupe za ljudska prava ogorčene su zbog smrti, kako su rekli, legitimnih aktivista pod maskom operacija protiv pobunjenika, koje su uslijedile dva dana nakon što je Duterte rekao bezbjednosnim snagama da mogu ubiti pobunjenike ako drže pištolj i da “ignorišu ljudska prava”.

“Naredba predsjednika ‘ubij’ je zakonita jer je usmjerena protiv naoružanih pobunjenika”, rekao je njegov portparol Hari Roke, dodajući da će Vlada istražiti incident.

Katolička biskupska konferencija Filipina, uticajna crkvena grupa, osudila je upotrebu, kako se navodi, nepotrebne sile i nasilja tokom “krvave nedjelje”.U nedjelju je general-potpukovnik Antonio Parlade, šef jedinice za borbu protiv pobunjenika, rekao za Rojters da su racije bile “legitimne operacije sprovođenja zakona”, a vlasti su imale naloge za potragu za vatrenim oružjem i eksplozivima”.

Aktivisti su rekli da racije podsjećaju na policijske akcije u kojima su hiljade ljudi ubijene u okviru Duterteovog rata protiv droge, u kojem je policija rekla da su sve žrtve naoružane i da su se opirale hapšenju.

Ostavite komentar: