Korona mjere! Dokaz o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u barove, restorane, muzeje

Holandija će od 25. septembra zahtijevati dokaz o vakcinaciji ili negativan test na virus korona za ulazak u barove, restorane, muzeje, pozorišta i druge događaje vezane za kulturu, nakon što su ukinute gotovo sve mjere društvenog distanciranja.

Tijesna većina holandskog parlamenta sinoć je odbacila prijedlog kojim se poziva Vlada da promijeni mišljenje o usvajanju “korona propusnice”, nakon što je premijer Holandije Mark Rute izjavio da je to potrebno kako bi se spriječio novi talas infekcija.

“Još smo u opasnoj situaciji. Ako to ne učinimo, to bi donijelo velike rizike”, rekao je Rute tokom burne rasprave u parlamentu.

Protivnici iz čitavog političkog spektra doveli su u pitanje potrebu za uvođenjem kovid propusnica, za koje mnogi tvrde da je samo trik za stimulisanje vakcinacije, uprkos stalnim obećanjima Vlade da vakcinacija nikada neće biti obavezna.

“Ova mjera je besmislena, nepotrebna i lažna. Ovo je vakcinacija na silu i ona dijeli društvo”, istakao je opozicioni lider krajnje desnice Gert Vilders. Prema zvaničnim podacima, oko 72 odsto od 17,5 miliona Holanđana primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida.

Iako su ankete pokazale da većina Holanđana podržava tu mjeru, oni koji odbijaju da se vakcinišu usprotivili su se uvođenju propusnica. Uvođenje propusnica naišlo je i na negodovanje ugostiteljskog sektora, a mnogi barovi i restorani već su rekli da neće sarađivati.

Dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u Holandiji smanjen je na oko 2.000, dok je oko 600 pacijenata na liječenju od kovida u bolnicama.

Ostavite komentar: