Kina uputila kritike zbog postupanja Zapada: Slanje oružja Ukrajini produžava sukob

Kina je uputila kritike zbog postupanja Zapada u ukrajinskoj krizi i poručila da će obezbjeđivanje ofanzivnog oružja Kijevu samo produžiti i eskalirati sukob, a da posljedice od uvedenih sankcija Moskvi najviše osjećaju zemlje koje nisu strane u sukobu.

“Nastavak slanja ofanzivnijeg oružja neće donijeti mir. To će samo produžiti i eskalirati sukob i dodatno pogoršati humanitarnu katastrofu”, rekao je stalni predstavnik Kine pri UN DŽang Đun u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Govoreći o sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi, kineski abasador je rekao da zemlje u razvoju snose najveći teret, prenosi “Gardijan”.

“Moramo obratiti pažnju i eliminisati negativan uticaj sankcija. Sveobuhvatne i neograničene sankcije imaju ozbiljne efekte prelivanja, pri čemu zemlje u razvoju snose najveći teret. Ogroman broj zemalja u razvoju, koje nisu strane u sukobu, plaća visoku cijenu za to. Ovo nije ni fer ni razumno”, rekao je DŽang.

On je istakao da su izgledi za dugotrajan sukob u Ukrajini zabrinjavajući i pozvao strane da ulože napore da se okonča.

Kineski ambasador je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se opredijele za dijalog i pregovore, i da kontinuirano rade na smanjivanju razlika, kako bi se stekli uslovi za prekid vatre.

“Sve strane u sukobu u Ukrajini treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da učine sve što mogu da olakšaju evakuaciju i humanitarnu pomoć civilima”, rekao je stalni predstavnik Kine u UN na sastanku Savjeta bezbjednosti o humanitarnoj situaciji u Ukrajina, prenosi Tass.

Ostavite komentar: