Kina upotrijebila novu vrstu oružja u sukobu sa indijskim vojnicima: Pobjegli bez ispaljenog metka

Kineska vojska koristila je prije nekoliko mjeseci, elektromagnetno oružje kako bi prisilila indijske vojske na povlačenje tokom sukoba na granici dvije zemlje na Himalajima, tvrdi profesor za međunarodne studije Jin Kanrong.

Prema njegovim riječima, navedeno oružje može da skuva ljudsko meso jer stvara iste uslove kao i mikrotalasna rerna, što znači da zagrijeva sve na određenom području .

Međutim, u ovom slučaju vojnicima je samo pozlilo pa su morali da se povuku.

Jin je pohvalio kineske snage na ‘predivno’ izvedenoj vojnoj akciji koja je otjerala indijske vojnike bez ijednog ispaljenog metka. Smatra se da je ovo prva poznata upotreba elektromagnetnog oružja na ratištu, prenosi Dejli mejl.

Istovremeno, Tajms precizira kako je elektromagnetno oružje upotrijebljeno krajem avgusta.

Podsjećamo, dvije nuklearne velesile sukobile su se na području na Himalaja. U sukobu je poginulo barem 20 indijskih vojnika, dok broj kineskih žrtava nije poznat, prenosi “Sputnik“.

Smatra se da je to bio najžešći sukob Indije i Kine u posljednjih 53 godine, prenosi Večernji list.

Profesor Jin ispričao je svojim učenicima da su neprijateljski vojnici počeli da povraćaju 15 minuta nakon što je oružje upotrijebljeno.

“Morali su da se povuku. Tako su ponovo uspostavili kontrolu nad teritorijom”. – objasnio je.

vijest o navodnom korišćenju elektromagnetnog oružja dolazi u trenutku kad dvije zemlje pokušavaju da diplomatskim putem smire tenzije na granici.

U međuvremenu, obje zemlje poslale su hiljade vojnika na granicu i pokušavaju doći do dogovora u vezi sa spornim područjem.

 

 

Ostavite komentar: