Kim smršao 20 kilograma: Izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un jeste izgubio oko 20 kilograma nakon što je prethodno imao oko 140 kg, ali izgleda da nema zdravstvenih problema, saopštila je obavještajna agencija Južne Koreje.

Izvještaj koji je dala Nacionalna obavještajna služba (NIS) tokom sjednice parlamenta iza zatvorenih vrata, odbacuje glasine da je Pjongjang koristio Kimovog dvojnika tokom nedavnog javnog nastupa, saopštio je jedan poslanik iz vladajuće Demokratske stranke novinarima, prenosi Jonhap.

Prema poslaniku, NIS je napravio procjenu nakon sprovođenja detaljne studije zdravstvenog stanja sjevernokorejskog lidera korišćenjem vještačke inteligencije i drugih naučnih metoda.

Kimovo zdravlje je česta tema spekulacija zbog političkih posljedica u slučaju da nije u mogućnosti obavlja svoje dužnosti, pošto za sada nije poznato ko bi mogao da bude njegov nasljednik.

Prema izvještaju, Kim je ove godine sprovodio javne aktivnosti 70 dana, što je za 45 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je NIS.

On je uklonio i portrete svog oca i djeda, bivših lidera Kim Jong Ila i Kim Il Sunga, iz pozadine zvaničnih sastanaka, što ukazuje na izlazak iz sjenke svojih prethodnika, prenosi Tanjug.

Liderova sestra, Kim Jo Jong, imala je javne aktivnosti u 34 navrata ove godine, duplo više nego prošle, i nadgleda odnose Pjongjanga sa Južnom Korejom i SAD, a NIS navodi da obavlja i tajna putovanja u provincije gdje provjerava život ljudi i prijavljuje svoje nalaze bratu.

Ostavite komentar: