Izbila makljaža i haos u Belfastu: Katolik gađao protestante dok su marširali VIDEO

13.07.2022. | 14:39

Protrestantsko bratstvo Sjeverne Irske ili popularno zvani “Oranžisti” svake godine organizuju paradu i marš sjevernim dijelom Belfasta gdje uglavnom žive katolici. Ovaj marš svake godine dovede do okršaja protestanata i katolika uz muke policijske da suzbiju jedne i druge.

Obično priprema slijedi paljenjem irskih zastava, uzikivanjem nema predaje, padnu i poneki Molotovljev koktel, a ovaj put paradu je začinila i kanta za đubre, mala zelena koja je doletjela u protestanstsku kolonu.
Međutim tu nije bio kraj, na kraju je velika crna kanta za đubar uhapšena i strpana u blinidrano vozilo. Neko bi postavio pitanje uhapšena? Naravno de bukvalno da su joj prošitana prava ili vezane lisice, ali strpana jeste u policijsko blindirano vozilo.
Ali, krenimo od reda šta se zapravo desilo.

Naime, “Oranžisti” su juče ulicama Belfasta imali svoj marš. Dok su prolazili kroz katoličku četvrt iz jednog stana izletio je muškarac, koji je imao okačenu isrsku zastavu na prozoru, uzeo kantu za đubar i bacio je na orkestar Oranžista.
To je bio povod da cijeli orkestar pobaca instrumente i jurne prema mladiću, koji je jedva živu glavu izvukao, tako što je uspio da pobjegne. Da ne prođe nekažnjeno pobrinuo se bubnjar koji je u porzor od nevne sobe fijuknuo veliku crnu katu za smeće uz asistenciju flautiste, prije nego što ih je policija razjurila i istjerala sa privatnog poseda.

https://twitter.com/SlippyRanAway/status/1546879229530349570?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1546879229530349570%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fplaneta%2F3971745%2Fokrsaj-u-blefastu-kantama-za-djubre-besni-irski-katolik-kantom-gadjao-protestante-ovi-pobesneli-usledila-makljaza-i-haos-video

Muzičari su nastavili svoj marš, kao da se ništa nije dogodilo, a smješna scena je nastavljena kasnije, kada se pojavila policija i ubacila kantu crnu, sa kojom je razbijeno staklo u policijsko blindirano vozilo. Najvjerovatnije kao dokaz. To je izazvalo salvu smijeha okolnih stanara koji su snimili obje bizarne scene koje se svake godine održavaju u Sjevernoj Irskoj.
Protestanti u Sjevernoj Irskoj svake godine 12. jula maršom obilježavaju pobjedu 1688. nad irskim katolicima. Godišnje parade kroz sjever Belfasta organizuje Protestantsko bratstvo Sjeverne Irske (Orange Order). Maršu redovno prethode napetost i sukobi sa policijom.

Oznake: Belfast, Parada, Tuča