Francuska poslala pojačanje: Raste broj žrtava nemira na Novoj Kaledoniji

18.05.2024. | 17:01

Francuske snage bezbjednosti na Novoj Kaledoniji saopštile su danas da raste broj žrtava oružanih sukoba na ovoj pacifičkoj, francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Ubijena je još jedna osoba u razmjeni vatre na jednoj od mnogih improvizovanih barikada kojima su blokirani putevi na ostrvu, rekao je bezbjednosni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman jer nije ovlašćen da javno govori o situaciji, prenosi AP.

Prema posljednjim podacima, u neredima je poginulo šest osoba.

“U najnovijem sukobu su teško povrijeđene još dvije osobe”, rekao je ovaj zvaničnik potvrđujući izvještaje francuskih medija i da je smrtonosni okršaj izbio kod barikade na sjeveru glavnog ostrva u Kala-Gomenu.

Pariski dnevnik Mond i druge francuske novinske kuće prenijeli su da je ubijena osoba muškarac, a da je među povređenima i njegov sin.

Protesti i neredi koji su izbili isprovociralo je usvajanje plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske državljane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Vlada Nove Kaledonije pozvala je tokom ranije održane konferencije za novinare da se prekinu blokade i barikade.

“Ubijamo jedni druge i ne možemo ovako da nastavimo. Ljudi umiru ne zbog oružanih sukoba, već zato što nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i hrani“, izjavio je Vaimu’a Muliava, član lokalne vlade.

Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca, prenosi Nova.rs.