Evo koje zemlje su otvorene za vakcinisane turiste

Nakon Rumunije, Islanda, Poljske, Moldavije, Sejšela i Mauricijusa (Tajland još uvijek razmatra taj potez), sve više zemalja najavljuje da će vakcinisanim putnicima omogućiti ulazak bez negativnog PCR testa ili karantina.

Važnost potvrde o vakcinaciji svakodnevno raste, uprkos brojnim kontroverzama.

Jedno od najaktuelnijih pitanja je – gdje može da se putuje i pod kojim uslovima?

Madeira spremno dočekuje putnike koji su već u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa. Pored njih, dobrodošli su i oni koji su preležali infekciju, što se dokazuje ljekarskim uvjerenjem. Prema navodima Turističke organizacije Madeire, potvrda o vakcinaciji mora biti na engleskom jeziku. Ona mora i da sadrži informacije kao što su ime putnika, datum rođenja, vrsta vakcine i datum vakcinacije. Putnici koji su bili pozitivni na korona virus u periodu od 90 dana prije puta, ali su se oporavili, moraju posjedovati ljekarsko uvjerenje koje to dokazuje.

Island je, takođe, najavio da će ukinuti karantin za putnike koji su vakcinisani. Turistička organizacija ove zemlje navodi da su izuzeti svi putnici sa važećom međunarodnom potvrdom o potpunoj vakcinaciji odobrenom vakcinom protiv korona virusa.

Trenutno može da se putuje i na Sejšele koji su, takođe, otvoreni za vakcinisane turiste. Svi posjetioci su izuzeti od dvonedeljnog karantina ako posjeduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (2 doze) i to najmanje dvije nedjelje prije putovanja.

Bez negativnog PCR testa

Rumunija već izuzima putnike koji imaju dokaz da su vakcinisani protiv kovida 19 (ukoliko je druga doza primljena najmanje 10 dana prije ulaska u zemlju) od PCR testa. Ovo pravilo se odnosi i na posjetioce koji dokažu da su bili zaraženi korona virusom od 14 do 90 dana prije ulaska u zemlju.

I Gruzija je olakšala ulazak. Vakcinisani putnici mogu ući u ovu zemlju bez daljih PCR testova. Svi ostali moraju imati negativan PCR test prilikom ulaska u zemlju. Poslije tri dana boravka, putnici se moraju ponovo testirati. Međutim, između ova dva testa ne postoji karantin, piše „Travel magazin“.

Estonija je najavila da će putnicima koji prilože kompletan sertifikat o vakcinaciji biti dozvoljen ulazak u zemlju bez negativnog PCR testa. Takođe, oni više neće morati ni da se plaše desetodnevnog karantina na licu mjesta. Međutim, epidemiološke mjere u zemlji se još uvijek moraju poštovati, mada su propisi mnogo opušteniji. Prodavnice i restorani su otvoreni, ali sa ograničenjem kapaciteta.

Od 1. aprila 2021. godine Vajar planira da dozvoli ulazak vakcinisanih izraelskih državljana, bez karantina i negativnog PCR testa. Izrael je, takođe, u pregovorima za takav sporazum sa Grčkom. Obje države bi priznale jedna drugoj potvrde o vakcinaciji, stvarajući tako neku vrstu putnog koridora. Izrael ne bi bio prva zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Grčkom. Grčka i Velika Britanija su u pregovorima oko „kovid-pasoša“, koji bi britanskim državljanima omogućio odlazak na odmor u Grčku, bez karantina, od početka maja. Očekuju se pregovori Grčke i sa drugim državama.

Početkom februara, švedska vlada je najavila da bi digitalni kovid pasoš trebalo da bude spreman za upotrebu prije ljeta.

Vijest koja još nije zvanično potvrđena je i da će Španija dozvoliti vakcinisanim putnicima iz određenih zemalja da provedu ljetni odmor u ovoj zemlji bez karantina, pod uslovom da imaju negativan PCR test.

Svake nedjelje se javljaju i nove zemlje koje postepeno razmatraju ili informišu javnost o primjeni potvrda o vakcinaciji za predstojeća putovanja, a prije svega za ljetni odmor, prenosi B92.

 

 

Ostavite komentar: