Domaćin se nadao događaju uz lično prisustvo: Najmanje četiri lidera G20 propuštaju samit u Rimu

Najmanje četiri lidera iz G20 izgleda da će propustiti ovomjesečni samit u Rimu za koji su se domaćini u Italiji nadali da će to biti događaj uz lično prisustvo, saopštili su diplomate i zvaničnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da definitivno neće prisustvovati sastanku lidera G20 od 30. do 31. oktobra, i on je treći lider koji se formalno povukao nakon novog japanskog premijera Fumija Kišide i meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Putin i Kišida rekli su da će pratiti samit putem video-veze, dok je portparol Obradora rekao da će na njegovo mjesto poslati ministra spoljnih poslova Marsela Ebrarda.

Druge zemlje se još nisu zvanično oglasile, ali diplomatski izvor u Rimu je saopštio da kineski predsjednik Si Đinping vjerovatno neće doći.

Postojala je i neizvjesnost oko toga da li će se pojaviti brazilski predsjednik Žair Bolsonaro.

Nasuprot tome, američki predsjednik DŽozef Bajden potvrdio je da će doći na samit, a očekuju se i čelnici Argentine, Australije, Kanade, Velike Britanije, Francuske, NJemačke, Indije, Indonezije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike, Saudijske Arabije, Turske i EU.

Kišida ostaje kod kuće jer će u Japanu 31. oktobra biti održani opšti izbori, dok je Obrador rijetko putovao u inostranstvo otkad je stupio na dužnost 2018. godine. On je preskočio posljednji samit G20 u Japanu 2019. godine prije početka pandemije kovida 19.

Italijanski diplomata je rekao da se čini da je kovid 19, takođe, glavna briga za kineskog predsjednika Si Đinpinga, pri čemu je Kina uvela strog i dug karantin za sve one koji u zemlju dođu iz inostranstva.

Si Đinping nije napuštao Kinu od januara 2020. godine, kada je ozbiljnost pandemije prvi put postala očigledna.

On je video linkom pratio neke međunarodne događaje, ali se nije uključio u sastanak G20 o Avganistanu, koji je Italija organizovala ranije ovog mjeseca.

Nije navedeno da li će on virtuelno učestvovati na samitu G20 ako ne dođe lično, saopštili su zvaničnici.

Ovogodišnji samit u Rimu smatra se posebno važnim jer dolazi neposredno prije konferencije UN o klimatskim promjenama koja će se održati u Glazgovu u Škotskoj, gđe će pozicija članica G20 biti veoma važna.

Ostavite komentar: